Історія кулькової ручки: від 12 століття і до сьогодні

Ми щодня користуємось величезною кількістю найрізноманітніших речей, сприймаємо це як належне й навіть не замислюємось, що все це було колись кимось винайдене.  Наприклад, кулькова ручка — незмінний атрибут життя студентів і не тільки, одне з найпопулярніших принадь для письма й малювання


Виявляється, кулькова ручка має досить-таки неординарну історію створення. Так вийшло, що кілька років тому вірменські вчені за малюнком, створеним 1166 року, змогли відновити цікаве знаряддя, яким користувались давні переписувачі книг, і схоже воно було… Так, саме на звичайнісіньку кулькову ручку. Тільки зібрану з бамбуку.

За маловідомих науці причин така «ручка» була забута і винайдена заново лише в ХХ столітті. Зробив це угорський хімік Йозеф Біро, емігрант з Америки. Патент на свій винахід він отримав 1938 (за іншими даними 1943) року. Через деякий час патент у нього викупили англійці, що випускали кулькові ручки спеціально для пілотів — пір’яними в повітрі незручно користуватись.

Ласор Біро

Відома також у «ручковій» справі історія Джорджа Стеффорда Паркера, скромного робітника, що займався лагодженням пір’яних ручок, а коли йому набридло, що вони без кінця протікають — взяв і заснував свою компанію з виробництва кулькових ручок. «Зроби щось краще, і люди це куплять», — такі слова мав він за девіз.

На теренах СРСР кулькові ручки з’явились 1949 року. Коли Паркер, до якого звернувся Радянський Союз із торговою пропозицією, відмовив, ручку тут почали вмнаходити самостійно, методом спроб і помилок. Цікава ситуація трапилась із чорнилом: із чого б його не робили — все одно виходило щось не те. Доки хтось не додумався змішати для цієї мети касторку з каніфоллю. На диво, така чудернацька суміш виявилась саме тим, що треба! До речі, нею ж винахідливі люди придумали труїти мух — вийшло також на диво ефективно.


А всім нам відому ручку ВІС створив 1958 року француз Марсель Бік. Він чотири роки розробляв саме таку ручку — дешеву, зручну у використанні, придатну для будь-якого паперу. І його винахід перевершив очікування — ручка захопила ринок практично усієї планети й широко використовується навіть сьогодні.

Ручка BIC

Сучасний асортимент кулькових ручок дуже широкий — розмаїття конструкцій та дизайну дозволяє обрати найзручніший для себе варіант. Але хто ж міг подумати, що коріння головного атрибуту школярів та студентів сягає так далеко в минуле! Хтозна, може у майбутньому кулькова ручка зазнає ще якихось модифікацій і здивує нас новими функціями та можливостями.

Автор: Марія ОСТАПЕНКО