Хортиця зустріла волонтерів з усієї України

З 8 по 11 вересня у Запоріжжі пройшов проект «Створення координаційних центрів розвитку та підтримки волонтерської діяльності». Його було реалізовано в рамках конкурсу грантів Президента України  для обдарованої молоді

Організаторами проекту виступили Валерія Овчарова, Марія Теслюк та Ольга Гнипа. Вони активно займаються волонтерською діяльністю в Запоріжжі, на власному досвіді дівчата зіткнулися із питанням координаційних центрів в Україні — так виникла ідея про об’єднання волонтери з різних міст для обміну досвідом та співпраці. З цією метою було створено проект під назвою «Створення координаційних центрів із розвитку та підтримки волонтерської діяльності», з яким дівчата виграли грант на реалізацію ідеї, кошторис якого склав 60 900 грн.  «Нашою метою є познайомити, здружити та поділитися досвідом із тими, хто займається волонтерством. Громадських організацій, що працюють у цьому векторі існує багато, але вони не здогадуються про існування одна одної. Цей проект допоможе налагодити зв’язки та створити  потужний волонтерський осередок на Україні», — розказала одна з організаторів, Валерія Овчарова.

волонтери Запоріжжя
У самому серці Запоріжжя, на острові Хортиця зібралися жителі різних куточків нашої країни: Києва, Харкова, Полтави, Вінниці,  Черкас, Миколаєва, щоб взяти участь у заході та здобути нові знання. 8 вересня, після неформального знайомства учасників заходу, відбулося офіційне відкриття. Організатори розказали про свій проект, програму заходу, а кожен з 27 учасників продемонстрував презентацію свого міста у найколоритніших барвах. Не обійшлось і без традиційних українських частувань, національних костюмів та танців.

2

Другого дня пройшов тренінг від організаторів: Валерія Овчарова та Марія Теслюк розказали про поняття координаційного центру та його функції.  В цей же день відбувся майстер-клас від Андрія Велічко — спеціаліста у сфері нетворкінгу. «Допоможи ти – допоможуть тобі», — такі слова стали основним лейтмотивом розповіді Андрія.  На зміну одному тренеру до табору завітав Михайло Федоров – професіонал у сфері SMM (social media marketing). «Задачі SMM  — формувати команду для організації проекту, закликати людей до участі, рекламувати свою ідею», — наголосив він.

Тренер Андрій Величко

Тренер Андрій Величко

Тренер Михайло Федоров

Тренер Михайло Федоров

Третій день заходу, 10 вересня, був максимально практичним: учасники розділилися на групи за регіонами проживання та отримали завдання зробити соціальну рекламу, направлену на популяризацію волонтерської діяльності. Це завдання викликало великий інтерес: із самого ранку волонтери мандрували Хортицею, аби відзняти задумане.
В останній день на всіх учасників чекав приємний сюрприз від організаторів – екскурсія на Козацьку Січ. Насичена програма, цікаве спілкування та корисний досвід знайшли відгук у кожного з учасників, котрі висловили велику подяку організаторам та місту Запоріжжю, яке так гостинно зустріло їх.

Автор: Катерина СТЕПАНОВА

Фото автора