Юрій Вдовцов про ювілей «AngelS», конкурс «Гармонія краси-2016» та волонтерські мрії

Волонтерська група «AngelS» за роки своєї діяльності стала однією з найвідоміших благодійних організацій у нашому місті, а цього року - ще й відсвяткувала своє п'ятиріччя. Тож, ми вирішили особисто поспілкуватися з засновником «AngelS» Юрієм Вдовцовим та дізнатися про найближчі плани запорізьких "ангелів"

Фото Анастасії Солнцевої

— Юро, розкажи, скільки часу існує організація «AngelS» і скільки людей у вашій команді на даний момент?

— Цього року, 12 листопада, волонтерська група «AngelS» відсвяткувала своє п’ятиріччя. За всю історію приходило дуже багато людей, йшло, залишалося, але я думаю, що близько 200 – 250 осіб точно пройшло. Хтось прийшов, отримав якісь навички, знання — і пішов. Хтось залишився, взагалі, це дуже приємно, що хлопці та дівчата відгукуються, приходять і роблять добрі справи.

— Чим організація «AngelS» відрізняється від інших запорізьких волонтерських груп? В чому її унікальність?

— Я думаю, що наша організація — це клуб за інтересами, клуб друзів. У нас спрямованість — зробити дитячі пізнавальні, захоплюючі, цікаві заходи у форматі квестів, вистав, дискотек, концертів. На відміну від інших волонтерських структур, які є в Запоріжжі, ми відвідуємо кожен міський дитячий будинок та інтернат і за можливостю їздимо в область. І кожного разу намагаємося підносити дітям щось нове.

— Взимку відбудеться щорічний конкурс «Гармонія краси». Як прийшла ідея створення такого заходу?

— Спочатку ми створили фестиваль «Гармонія сердець», який проходить навесні. А на другому році його існування ми задумалися над тим, весною фестиваль є, а ось восени нічого такого яскравого, цікавого не проходить. Таким чином в однієї дівчини, Юлії Светашової, яка з нами співпрацювала, виникла ідея зробити такий ось конкурс краси. Дебютний захід пройшов дуже цікаво, пізнавально для дівчаток і ми вирішили зробити цей конкурс щорічним. Але цього року проводимо його не восени, а 3 грудня. За тематикою він буде прив’язаний до новорічних свят. Ми хочемо зробити таке собі чарівне свято для юних принцес. Більшість номерів залишається з минулого року: вихід в українському костюмі, конкурс талантів, але це буде зовсім інша тематика. Дівчата, які збираються брати участь, зраділи, що є ось така нова атмосфера, нове натхнення.

Фото Владислава Акінчіна

Фото Владислава Акінчіна

— Розкажи детальніше про те, як буде проходити цей захід і що на ньому будуть робити волонтери?

— Брати участь в конкурсі будуть дівчата з інтернатів та реабілітаційних центрів, тож, щоб допомогти їм у підготовці, ми «закріплюємо» за ними волонтерів. Призначаємо по двоє людей кураторами до кожного інтернату та центру. Волонтери допомагають дівчаткам підготуватися до фотосесії, розробити номер, підказують якісь нюанси. Вони є такими собі «дзвіночками» — якщо виникає якась проблема або складна ситуація, то вони повідомляють мені, і ми вже разом намагаємося її вирішувати. Волонтери супроводжують дівчат від самого початку підготовки і до фіналу конкурсу. Також у нас ще є волонтери, які готують фотозони, відповідають за декор. Я зокрема відповідаю за творче наповнення конкурсу, за ті «перебивки», які мають представити артисти в той час, як дівчатка будуть переодягатися з одного дефіле на інше. Головним куратором цього конкурсу є Анна Нетребко.

— Які етапи треба буде пройти дівчаткам?

— Перший етап дівчата вже пройшли нещодавно: це була фотосесія в українських національних костюмах на Запорізькій Січі. Тепер нас чекає наступний етап — вміння показати себе на дефіле. Будуть уроки дефіле від Світлани Целіщевої, керівник модельного агентства, вона ж є співорганізатором конкурсу. Також на дівчаток чекає ще одна фотосесія в фотостудії, де вони вже з’являться в якомусь казковому образі. Ще одне цікаве конкурсне завдання — підгтовка авангардного плаття з підручних засобів. Ну, і, звичайно ж, конкурс талантів.

— А як би ти озвучив мету цього заходу? Чим він стане в нагоді дівчатам?

— Головне, що треба тут сказати — ми не маємо на меті порівнювати дівчат, вибирати, хто є кращою. Корони отримають всі. Я думаю, цей конкурс відрізняється від інших конкурсів краси тим, що це конкурс-свято, а не конкурс-змагання. Можливо, наша робота з ними допоможе їм розкритися, багатьом допоможе стати більш жіночними. Дівчата зможуть стати впевненішими, отримають якісь нові навички.

https://vk.com/angels_zp

https://vk.com/angels_zp

— Сподіваємося, що так воно і буде! І наостанок, давай спробуємо зазирнути у майбутнє — якою ти уявляєш собі організацію «AngelS» через 5 років?

— Хочу похвалитися, що цього року, в березні, ми перемогли в конкурсі «Благодійна Україна» як краща волонтерська група в нашій країні. Якщо чесно, в мене є така мрія, щоб ми стали всеукраїнською волонтерською групою і робили ось такі заходи на всеукраїнському рівні. Щоб в майбутньому допомагати талановитим дітям, дітям з особливими потребами повірити в свій творчий і життєвий шлях, розкритися, стати, в першу чергу, гарними людьми. Тому ми впевнено йдемо до того, щоб популяризувати волонтерство не тільки в Запоріжжі, а й у всій країні.

Інтерв’ю підготувала Влада ХОМУТОВА