Калейдоскоп новорічних листівок: екскурс в минуле

Новорічні й різдвяні листівки, напевне, найчастіше асоціюються з радянськими вітальними картками, адже саме їх ми звикли знаходити в шухлядці бабусиної шафи  Проте історія святкових листівок, насправді, сягає набагато давніших часів.

Вважається, що прототипи таких новорічних привітань з’явились іще у давньому Китаї, більше тисячі років тому. Якщо людина хотіла привітати когось зі святом і, приходячи в гості, не заставала господаря вдома, вона могла залишити під дверима щось на зразок особистої візитівки, дописавши на неї вітання й побажання.

Час ішов, епохи змінювали одна одну, і згодом мода на святкові листівки виникла в Англії. Першу з них намалював художник на прізвище Добсон. На картинці було зображено щасливу родину біля ялинки й зимовий пейзаж. Автор особисто подарував свою роботу адресатові в 1794 році. Добсон не надав особливого значення цьому винаходу, він просто хотів привітати свого друга незвичайним способом.

А ось перша в світі новорічна листівка, створена промисловим способом з’явилась у канун 1843 року. Ідея належала також англійцеві, художнику-проектувальнику Генрі Коулу. Коул був дуже зайнятою людиною й не мав часу, щоб писати довгі вітальні листи, тож він попрохав свого друга, художника Джона Хорслі, намалювати свою сім’ю за різдвяною вечерею. На зображенні було написано «Веселого Різдва та щасливого Нового року!». Згодом саме ці слова стали традиційним для зимових свят побажанням.

 original

Італійці вподобали зображення з Піноккіо, як бачимо, наприклад, на цих зразках друкованих листівок Італії кінця 19 — початку 20 століття.

На  вітальні листівки Франції дуже вплинуло розповсюдження мистецтва фотографії: вони найчастіше були майстерно оформленими, розфарбованими художниками колажами з фотографій щасливих, по-святковому вбраних людей.

 

У Німеччині новорічні привітання писали, зазвичай, на мальованих листівках, де було зображено казкові сюжети чи щасливі родини.

Американці не обмежувались лише однією вітальною фразою: часто на листівках тогочасної Америки можна було побачити, наприклад, невеличкі віршики.

 

Норвежці вподобали листівки з народними міфічними сюжетами. Часто можна зустріти малюнки з ельфами, гномами, духами тощо. Традиційними в Норвегії були також зображення свиней – символу ситості й багатства та снопів сіна – символу гостинності.

 

Доволі нестандартними були тенденції оформлення новорічних листівок у Польщі. Це були, найчастіше, фотоколажі з майже обов’язковим зображенням алкоголю та підков – на щастя.

 

Цікаво склалась ситуація на території Білорусі. Власне виробництво листівок до новорічних та різдвяних свят там виникло лише в 1898 році, а до того вітальні картки закуповували в інших країнах, перед продажем додруковуючи на них побажання латиницею чи кирилицею – в залежності від того, в католицькому чи православному регіоні їх продаватимуть.

 

До того, як виникла добре всім знайома радянська традиція малювати на новорічних листівках мультяшних звіряток та Діда Мороза зі Снігуронькою, традиції вітальних зображень на території тодішньої Російської імперії були іншими: щасливі діти, засніжені пейзажі, янголи.

77BFA78B6446-54

5FAF982B7406-54

9AB3758C6444-54 22E557AC9C24-54

Такими різними за оформленням і такими схожими за змістом були новорічні привітання в старовину. Втім, незважаючи на те, що традиція посилати привітання поштою відходить у минуле, сама ідея новорічних листівок виявилась настільки вдалою, що нею активно користуються й понині. Щоправда, сучасні листівки мають, зазвичай, електронний вигляд та набагато ширшу варіацію тематичних зображень. До того ж, сьогодні їх не обов’язково купувати – достатньо просто «прогуглити» бажану картинку й надіслати адресатові. А для тих, хто бажає бути оригінальним, є можливість створити листівку власноруч, наприклад, за допомогою онлайн-сервісу «Про100Так»: https://pro100tak.com/postcard.php

Марія ОСТАПЕНКО