Чому український «Щедрик» став всесвітнім гімном?

Мелодія «Carol of the Bells» або, як ми звикли називати її , «Щедрик» - одна з найвидатніших музичних аранжувань відомого українського діяча мистецтва Миколи Леонтовича. Вже близько ста років мелодія Щедрика не перестає лунати в усіх частинах світу під час Різдва та є відомою як українська «колядка дзвонів».

svaboda.org

Під час створення колядки у Миколи Леонтовича виникало безліч варіантів даної мелодії. Початком Щедрика можна вважати 1901 рік, а кінцевий варіант народився в 1919 році — саме цей варіант ми й чуємо найчастіше. Зазвичай ми можемо почути цю всім відому мелодію будь-де: в кіно, супермаркетах, в рекламі, як рингтон на телефоні…

За межі океану, колядка потрапила десь в 20-х роках минулого століття. В 1936 році був створений написано текст англійською мовою до «Щедрика», і українська мелодія стала відомою на заході як «Carols of the Bells».

Сьогодні Щедрику властива багатогранність музичних аранжувань та стилів. Його виконують у багатьох частинах світу під час різдвяних свят. До найвідоміших виконань Щедрика можна віднести: виконання хору ім. Г. Верьовки; версію американського гурту «The Piano Guys», які зіграли її на віолончелі та фортепіано. Дуже незвичайний варіантом «Щедрика» придумали баскетболісти з NBA: вони «зіграли» її за допомогою баскетбольних м’ячів! Український «Щедрик» дійшов і до Китаю, де його виконав хор китайських дівчаток. Окрім цього, музиканти з відомої американської групи «Pentatonix» заспівали «Carols of the Bells» акапельно, і вона стала найвідомішою композиціє з репертуару гурту.

Мелодію Щедрика можна без сумніву вважати найяскравішим символом Новорічно-Різдвяних свят. Складно переплутати цю мелодію з іншої: простий та лагідний дзвін 3-х дзвіночків одразу навіює казкову атмосферу зимових свят. Почувши Щедрика, одразу згадуєш дітей-колядників, які ходять в різдвяний вечір по хатах, співаючи Щедрика та даруючи людяму гармонію свята. Хочеться опинитися в затишному будиночку, в якому на тебе буде чекати твоя родина зі смачною вечерею. Або ж сидіти зимовими вечорами з чашкою гарячого какао, слухати як тріскотять дрова в каміні та спостерігати за сніжинками, які виконують зимовий вальс за вікном. В таку мить, ти забуваєш про всі неприємні моменти свого життя та повністю поринаєш у вирій своїх думок в яких ти стаєш головним героєм своєї зимової казки.

Саме через свою простоту та в той же час вишуканість, Щедрик вважається всесвітнім гімном Різдва. Доречними будуть слова великого композитора Пилипа Козицького: «Щедрик — то не розкладка пісні, то самоцінний твір, осяяний промінням генія, який посяде не останнє місце в світовій музичній літературі».

Алла ЯРЕМЕНКО