Михайло Винницький у ЗНУ: «Університет може стати “живим ядром” для перетворення міста»

30 травня до Запорізького національного університету завітав радник Міністра освіти і науки України Михайло Винницький

Автор фото: Олександра Бутенко

Михайло Винницький взяв участь в освітньому проекті Студентської ради ЗНУ “Університетська спільнота і роль у ній студента. Збудуй власний Кембридж”. На зустріч було запрошено студентів з різних курсів і спеціальностей.

Метою заходу було висвітлення ролі студента в студентському самоврядуванні. В цілому дискурс був присвячений темі університетів й освіти України загалом. “Мета університету — створити людину, яка “бачить світ”, а не лише спеціалізується на професійних навичках. Освіта і навчання — різні речі. В основу слова покладено не “вчення” — тут немає прописної істини. Тож заклад освіти, тобто університет — це не місце “підготовки”! Тут розмовляють про світ, який є тут і зараз. Університет може стати “живим ядром” для перетворення міста”, — зазначив Михайло Винницький.

Хоча виступ Михайла і називався “Збудуй власний Кембридж”, він наголошував, що не треба відтворювати європейський університет, варто створити, щось унікальне, бо ж в ЗНУ для цього є неабиякі можливості. До речі, Михайло Винницький є випускником Кембриджу і довгий час жив закордоном.

Автор фото: Олександра Бутенко

Автор фото: Олександра Бутенко

Зустріч проводилася не в формі лекції, а мала характер діалогу. Радник міністра освіти й науки спілкувався зі студентами, багато відповідав на їх запитання, які стосувалися освіти в Україні та за кордоном. Від Михайла гості зустрічі почули багато порад, як зробити своє університетське життя краще і створити власну дружню спільноту.

“Для середовища, в якому формується світогляд необхідні три складові: аудиторія — місце цікавих дискусій і обміну досвідом, лабораторія — для пошуку, узагальнення й кристалізації нових знань та бутафорія — елементи приналежності, через які середовище перетворюється в спільноту — студентські клуби, команди”, — розповів гість.

Автор фото: Олександра Бутенко

Автор фото: Олександра Бутенко

Учасникам зустрічі сподобалась форма подачі інформації — взаємодія лектора з аудиторією. “Цікаво було слухати, бо він заохочував до дискусії і нас. Наша думка і наші питання враховувались і мали вагу. Важливі речі обговорювались легко і з гумором”, — поділилась своїми враженнями студентка факультету журналістики Маргарита Компанієць.

Це не перший захід з Михайлом Винницьким у Запорізькому національному університету: рік тому він вже приїздив до ЗНУ з лекцією “Твій університет?” і також вів бесіди зі студентами на тему освіти.

hcf.kiev.ua

Михайло Винницький — співзасновник Центру сімейного бізнесу Львівської бізнес школи УКУ, Радник Міністра освіти і науки України, доцент кафедри соціології Національного університету «Києво-Могилянська Академія», викладач Української Академії Лідерства, колишній віце-президент з продажу та маркетингу компанії Lava Computer MFG Inc.

Олександра БУТЕНКО