У ЗНУ втретє відбулася літня «Школа блогерів та громадських журналістів»

Німецько-український проект вже третій рік поспіль реалізується в стінах Запорізького національного університету. Учасники "Школи" - молодь віком від 16 до 25 років з різних міст України

21-29 липня у Запорізькому національному університеті тривала  «Школа блогерів та громадських журналістів». Тут зібралися учасники різного фаху (журналісти, філологи, перекладачі, юристи, історики, психологи) та з різних населених пунктів (Запоріжжя, Одеса, Харків, Миколаїв, Дніпро). Менторами були:

  • Артем Бабак, журналіст Transparency International, Україна
  • Дмитро Бондар, лінійний продюсер телеканалу UA, Рівне
  • Володимир Торбіч, головний редактор АЖР «Четверта Влада»

Упродовж 9 днів учасники на теорії та практиці навчалися азам журналістики. Перший день був присвячений журналістській етиці, професійним стандартам та основним елементам тексту (заголовок, лід). На другий день навчалися правильно фотографувати, опанували правило третин, золотого перетину та трикутників. Тема третього дня — цифрова безпека та двофазна аутентифікація. На четвертий день було проведено лекцію «Доступ до публічної інформації» та розглянуто ЗУ «Про інформацію». П’ятий день – створення власного сайту, а ще – скайп з Денисом Бігусом, ведучим програми «Наші гроші». Шостий, і, найцікавіший, на думку учасників, день – зйомка та монтаж відео. Сьомий та восьмий дні блогери присвятили створенню власних проектів: це були й відео, й фото, й інфографіка.

Фінальний дев’ятий день Школи був присвячений презентації проектів команд, нагородженню переможців та видачі сертифікатів учасникам. Усього було 6 проектів : «Кічкас – найдепресивніший район міста», «Насилля в родині», «Недоречна реклама», «Сонячні діти», «Як легко придбати алкоголь неповнолітнім», «Життя учасників АТО після повернення додому».  Переміг проект «Сонячні діти»: історія про 15-річного хлопчика з міста Оріхова. Дитину, яка попри усі перешкоди, живе та радіє життю: ходить до школи, працює, малює, танцює, пише вірші. Переможці цього медіа-проекту отримали у подарунок моноподи, а найактивніші учасники, які щодня у Фейсбук постили цікаві записи зі Школи та фотографії — отримали карти пам’яті.

Яна  РАДЧЕНКО

Джерело: www.znu.edu.ua