Історія Дніпровських порогів: лекція історика Олега Власова в Запоріжжі

14 вересня в запорізькій "Книгарні Є" відбулася лекція історика і краєзнавця Олега Власова на тему «Пороги Дніпра». В залі було чимало людей - слухали уважно й зацікавлено

Організатор Яна Терлецька розповіла, що  такі заходи відбуваються в «Книгарні» постійно — дорослі та дитячі, але історичні лекції — зазвичай раз на місяць. «Є плани на майбутнє з приводу лекцій. Домовляємося з істориками Запоріжжя, які викладають, займаються професійною діяльностію. Співпрацюємо з Хортицьким заповідником, Запорізьким національним університетом. Мета таких заходів — це просвіта наших співвітчизників, містян, громади в історії міста й України», — розповіла вона.

Віртуальна «туристична подорож» розпочалася з тлумачення — а що ж таке, пороги? Цікаво, що на сьогодні порогами називається 9 гряд каменів, що перетинають Дніпро й утворюють деякий перепад рівня води. А окрім них є ще 60 так званих «заборів» — тих самих порогів, тільки набагато менше за розміром, які перегороджують річку тільки частково, залишаючи вільний прохід.

Олег Власов лекція Запоріжжя

Олег Власов детально розповів про кожний поріг на Дніпрі. Гості дізналися, що одним з найнебезпечніших вважався Кодацький поріг біля села Старих Козаків, а найбільшим — Ненаситицький, біля села Василівки. А цікава назва порогу «Лишній» пояснюється його невеликими розмірами й легкістю проходження.

Виявилося, що під час будівництва Дніпрогесу дуже популярним був туризм на Дніпровських порогах, адже всі знали про початок будування Дніпрогесу. Тож багато людей в ті роки попрямувало «на пороги», екскурсія коштувала три рублі і тривала два дні з ночівлею.

Протягом лекції Олег Власов зачитував фрагменти зі своєї книги, демонстрував старі фотографії та карти, наприклад, фрагмент карти Гійома де Боплана, відомого інженера, який працював на службі у польського короля. На цій карті (яка, за словами лектора, на той період вважалася найкращою картою), автор позначив 13 порогів. Також на зустрічі було продемонстровано відмітки порогів на карті російсько-турецької війни 1635-1639  років.

Катерина КОРОЛЬОВА