День без авто: мета міжнародної ініціативи та позитивний досвід мегаполісів

Найпопулярнішим засобом для пересування вважається автомобільний транспорт: ним користується значна частина населення, часто не замислюючись, яку шкоду він приносить для екології та здоров'я людей

vancouver.ca

Щороку 22 вересня в світі відзначається День без автомобіля (Car Free Day). Ця акція вперше відбулася у Франції в 1998 році. Тоді в заході взяло участь зовсім мало міст. А вже в 2001 році до акції офіційно долучилося близько 1000 міст з 35 країн світу.

Головна мета дати — привернути увагу людей до проблеми забруднення навколишнього середовища автомобілями. Забруднення атмосфери, надмірне шумове навантаження, ризик на дорогах — недарма, коли ми приїджаємо на природу або до невеличкого містечка, то полегшено зітхаємо: «Як тут спокійно». Адже темп життя, повітря, звуки — все зовсім інакше без постійного автотранспортного руху.

bezavto-1


Небезпека машин для навколишнього середовища


Отруйні речовини в повітрі: більшість автомобілів мають мотори внутрішнього згорання. Під час руху вони виділяють шкідливі для навколишнього середовища хімічні елементи.

Забруднення землі: забруднюється шкідливими речовинами не тільки повітря, а й земля: викиди осідають на ґрунті та руйнують його.

Забруднення рослин: на рослинах осідають небезпечні хімічні елементи та метали — а згодом вони потрапляють до організму тварин та людей.

kg.ua

Забруднення води: машини залишають за собою багато відходів, які є небезпечними для водоймищ. Згодом вони потрапляють і до живих організмів, в тому числі й до нас із вами.

Шум: для здорового та гармонійного життя людині потрібна тиша. Перевищення межі в 90 дБА спричиняє роздратованість, нервові зриви та стреси. Постійний шум автодоріг аж ніяк не сприяє комфортному життю людини.


Міста–лідери по «автомобільній гігієні»


Ченду. Це місто розташоване на південному заході Китаю і може служити прикладом для інших. Його вулиці побудовано дуже продумано, в будь- яку точку міста можна дістатися лише за 15 хвилин. Місто не забороняє відмову від машин, але відводить для них половину доріг, а інша частина призначена для велосипедистів.

В багатьох містах Китаю , велосипеди — найпопулярніший громадський транспорт, тут багато великих парковок для велосипедів, а також — прокат.

Мадрид. В іспанській столиці вже давно заборонили рух на власних автомобілях по певних вулицях, а 2015 році ця «заборонна зона» була значно розширена. Планується перебудувати близько 24 вулиць у пішохідні.

Гамбург. Тут не має заборони на використання автомобільного транспорту, але незважаючи на це, влада робить усе можливе, щоб мешканці міста пересувалися пішки або користувалися громадським транспортом. У Гамбурзі розроблена програма «Зелена мережа»: до неї входить низка заходів з метою розвитку інфраструктури для пішоходів і велосипедистів.

Зелены зони Гамбургу

Мілан. У Мілані людей, які пересуваються пішки або в громадському транспорті, заохочують матеріально — вони отримують бонуси на проїзд у громадському транспорті.

Париж. У французькій столиці планують збільшити кількість велосипедних доріжок, повністю заборонити автомобілі з дизельними моторами, а також — виділити вулиці тільки для руху транспорту з низьких викидом шкідливих речовин.

Харків. «День без авто-2016». Фото: vecherniy.kharkov.ua

В Україні День без автомобіля відзначається щорічно. Він проходить у багатьох містах нашої країни. Катання на велосипеді та піша ходьба набирає значної популярності з кожним роком. А 22 вересня влаштовуються різноманітні акції та велопробіги, флешмоби. Такі акції залучають людей до катання на велосипеді та формування здорового навколишнього середовища.

Катерина КОРОЛЬОВА