Фестиваль каштанів у Франції: осінній вирій нових смаків і ароматів

Франція відома розмаїттям смаків та вишуканими стравами. La France - це справжня знахідка для гурманів. Наприклад, в середині осені країна стає "каштановим фестивалем", адже цей продукт є національною гордістю.

qivTvKpUPGuthvIHZdlnKzRgHQ8iIWYhPukimrcZQloh5Vkdt8F1oDkigzD8BDHL4Q=w300

Жовтень у Франції має запах каштанів

Свято каштанів відбувається у Франції кожний третій четвер жовтня. Чарівна країна, звідки пішла традиція прикрашати новорічну ялинку та виходити заміж у білій сукні, має ще багато цікавих звичаїв та святкувань. Восени французи відзначають багато подій, котрі не надто поширені в світі. Всі вони по-своєму неповторні та захоплюючі. Та одним з найцікавіших є Свято каштанів. Так, жовтень у Франції завжди має запах каштанів, які смажать майже на кожному кроці. Якщо ви почуєте, як пахнуть тільки-но приготовлені каштани, то вже не зможете оминути іх.


Трішки історії…


Каштанове дерево існувало ще в доісторичну епоху, а в Європі воно з’явилось у XV віці. Спочатку його використовували для озеленення та відгодовування тварин, а вже згодом вчені виявили, що каштан має цілющі властивості. Ліки, створені на основі плодів каштана, мають знеболювальну і протизапальну дію. Саме тому з них роблять велику кількість речовин для відновлення судин та для лікування різних недуг.

qivTvKpUPGuthvIHZdlnKzRgHQ8iIWYhPukimrcZQloh5Vkdt8F1oDkigzD8BDHL4Q=w300

Каштан споживали замість картоплі та називали «хлібним деревом»

У країну «вільних людей» плоди каштанів потрапили в XI столітті зі Сходу й стали неабияким скарбом не тільки для гурманів, а й для місцевої економіки. Декілька століть тому каштан вважали головним джерелом їжі у незаможних людей. Вони споживали його замість картоплі та називали «хлібним деревом». А через деякий час він став делікатесом. Цілком зрозуміло, що французи вподобали традицію споживати ці незвичайні плоди й згодом започаткували славнозвісне«свято шлунку» (як часто вони самі його жартома й називають).


Як святкують…


Святкові заходи відбуваються в кожному місті та приваблюють мільйони людей. Цікавим фактом є те, що ця національна подія пов’язана з фестивалем каштанів у французькому селі — Муржу, де він називається «Foiredelach?taigne». Ярмарок проводиться щорічно з 1990 року в невеликому селищі з населенням близько 360 людей,  відомому, як «французький будинок каштанів». Але на кулінарний захід сюди з’їжджається аж понад 20000 людей, тож невеличке селище перетворюється в цілу країну каштанів та їх поціновувачів! За незначну ціну ви можете купити тут приготовані просто неба смажені каштани і насолодитися затишною атмосферою.

qivTvKpUPGuthvIHZdlnKzRgHQ8iIWYhPukimrcZQloh5Vkdt8F1oDkigzD8BDHL4Q=w300

Можна знайти безліч страв з каштанів: хліба, випічку, шоколад, каштановий лікер і варення

Для багатьох головним поштовхом для відвідання події є також і величезний ринок, куди з’їжджаються близько 80 експонентів з різних міст Франції. Тут можна знайти безліч різноманітних страв з каштанів: хліб, випічку, шоколад, каштановий лікер і варення.

На ярмарку у всіх охочих є можливість спробувати салат з каштановим або шоколадно-каштановим мусом. Також відвідувачі фестивалю мають змогу взяти участь у конкурсах, побачити театральні вистави, весело і цікаво провести свій відпочинок.

Фестиваль відбувається в Франції щороку і є завершальним у низці гастрономічних фестивалів країни. Тож якщо ви прагнете зануритись у вирій нових смакових відчуттів, рушайте у Францію та скоріш коштуйте каштанові страви!

Христина ЗУБЕЦЬ