Протидіяти незаконній вирубці лісів — одна з місій Всесвітнього фонду природи в Україні

WWF, World Wide Fund for Nature, Всесвітній фонд природи був заснований у 1961 році: за цей час він став одним з найважливіших природоохоронних організацій в світі, в тому числі й в Україні

dt.ua

Одна з проблем якою займається Фонд є вирубування лісів. Ця тема — дуже близька Україні, бо саме наша країна належить до малолісних країн Європи. Серед векторів діяльності WWF в цій сфері:

quoteНаша робота з охорони унікальних лісів України має системний характер і мету забезпечити збереження унікальних природних лісових регіонів з урахуванням інтересів місцевих громад та суспільства на довгі роки

WWF в Україні

За данними WWF, найбільшими загрозами для лісу є незаконні рубки, надмірне господарське використання, забруднення, браконьєрство. Для досягнення оптимального рівня лісистості в 20% в Україні сьогодні потрібно висадити нові дерева на території площею 2,5 млн га.

До речі, в 2014 році Google презентували проект Global Forest Watch, розроблений спільно з Інститутом світових ресурсів і ще 40 організаціями. За допомогою цього проекту в режимі реального часу можна стежити за вирубуванням лісів по всій планеті. Мапа на сайті проекту формується за рахунок фотографій із супутників NASA за останні 13 років.

Протягом багатьох років Україна була і є найбільшим експортером необробленої деревини в Європі. Аналізуючи дані цієї експортної діяльності можна співвіднести їх з динамікою зміни площі лісів України.

s3.eu-central-1.amazonaws.com

За словами Надії Петрів (закарпатська кореспондентка Радіо Свобода), в 1995 році незаконне вирубування становило 2000 кубометрів, у 2000 р. — 7000, 2003 р. -175000 кубометрів. За данними голови Державного агентства лісових ресурсів Христини Юшкевич, вже у 2015 році було незаконно вирубано 24 тисячі кубометрів лісу, в першому півріччі 2016 року -15, 8 тисяч кубометрів.

55

3 жовтня 2018 року був підписаний Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів». Влада запевняє, що впровадження цього Закону дозволить зберегти екологічну безпеку України та запобігти злочинам, пов’язаним із незаконною порубкою.

quote

Зайвим буде вкотре нагадувати, що ліси — це головне природне багатство Закарпаття, бо вони займають близько половини всієї території області. Однак деревина ще є й ласим шматком для зловживання. Річ про самовільні вирубки, адже, крадучи ліс, злодії заробляють на цьому шалені прибутки

Надія Петрів для Радіо Свобода

Всесвітній фонд природи в Україні за підтримки Посольства Фінляндії та Лісової служби США втілює проект «Лісова варта», який покликаний допомогти активній громадськості виявляти й протидіяти незаконним рубкам, завдяки створенню ефективної системи громадського моніторингу. Цей проект діє по всій території українських Карпат. Суть проекту полягає у тому, що експерти «Лісової варти» проводять тренінги для активістів, разом з волонтерами виїжджають на потенційне місце нелегальної рубки, а також усі результати передають до відповідних органів.

Юлія СТЕЛЬМАХ