Від Олександрівська до Запоріжжя: історія одного міста (ФОТО, ВІДЕО)

Величне місто! Високі будівлі, торгівельні центри, освітлені ліхтарями вулиці, фонтани… Яке ж усе це гарне! А чи замислювалися Ви, яким Запоріжжя (тоді ще Олександрівськ) було 100, 50 років тому? Поряд з цими місцями ми проходимо щодня, і не думаємо про те, що тут живе історія.

ukraine-zhannatg.com

Місце, що більше, ніж 100 років тому, зустрічало гостей на самому в’їзді в місто – станція Олександрівськ.  Тепер тут – вокзал «Запоріжжя-1».

Будівля лікарні і пологового притулку Генріха Бера, збудована у 1910 році, вважається одним з найбільш незвичайних будинків в Запоріжжі —  він донині викликає захоплення у архітекторів своєю оригінальністю та красою.

Перша електростанція в Олександрівську була побудована у 1911 році. Споруда була розташована (і є там і понині) по вулиці Катеринославській (Горького, 73). Зараз будівля використовується як щитова підстанція Олександрівського району Запоріжжя.

А які ж раніше навчальні заклади функціонували в Запоріжжі? До Першої світової війни в Олександрівську працювали:

  • міська жіноча гімназія
  • середнє семикласне механіко-технічне училище
  • комерційне училище
  • приватна жіноча гімназія Павленко
  • чоловіча гімназія.
  • два міських народних училища
  • сім міських початкових народних училищ
  • лютеранська школа
  • менонітське училище в Шенвізе
жіноча гімназія

Жіноча гімназія Олександрівська

 

лютераньские училище

Лютеранське училище

чоловіча гімназія

Чоловіча гімназія

23 березня 1921 року Олександрівська губернія стала називатися Запорізькою. Згодом перейменували і губернське місто Олександрівськ на Запоріжжя.

В березні 1927 року починається будівництво ДніпроГЕСу. Ця подія була зафіксована у фрагменті фільму режисера Дзиги Вертова «Одинадцятий».

Побудована за 4 роки гідроелектростанція на річці Дніпро є одним з найпопулярніших символів радянської індустріалізації.

У 1929 році в Запоріжжі було засновано Театр малих форм (ТЕМАФ), який з 1937 року був переназваний на честь Миколи Щорса, а з 2004 року носити назву «Театр ім. В. Магара».

Театр ім. Щорса, 1952 рік. Джерело: life.zp.ua

У 1938 році відкрито центральний стадіон «Металург», у 2006 році його було реконструйовано і перейменовано на «Славутич-Арена».

Трибуна стадіону «Металург», 1950-ті роки. Джерело: life.zp.ua

У 1949 році в Запоріжжі побудовали дитячу поліклініку (зупинка «Концертний зал ім. Глінки»). Архитектор був запрошений з Харкова, Яков Бліндер.

А так виглядав проспект Леніна у 50-ті  роки…

 

Наприкінці 1956 року вийшов фільм «Весна на Заречной улице», що був знятий саме в нас – в Запоріжжі!

До речі, в 1960 році свою популярність отримує так званий «запорожець» — ЗАЗ 965. Про те, як на заводі «Комунар» виготовляли деталі для цього автомобіля, навіть зняли документальну передачу «Запорожский автомобилестроительный завод».

У 1963 році відбувається відкриття великого універмагу «Україна», що будувався за стандартним проектом – в СРСР було безліч таких самих універмагів.

Джерело: vi.ill.in.ua

Ближче до другого тисячоліття  Запоріжжя стає більш розвинутим та яскравим! 🙂

Фонтан на площі ім. Маяковського, 90-ті роки. Джерело: life.zp.ua

Площа ім. Поляка, 90-ті роки. Джерело: vi.ill.in.ua

Але ж просто погляньте, яким гарним воно є зараз!

Мости Преображенського. Джерело: forum.zabor.zp.ua

День открытых дверей ЗНУ 2016

Другий корпус ЗНУ

Нібито — та ж земля під ногами, такі ж самі люди ходять поряд, те саме повітря… Звісно, за роки Запоріжжя так виросло, так продвинулося в розвитку, що його просто не впізнати! Але одне залишається незмінним: воля та незалежність, що передалася нам від тих самих пращурів-козаків Запорозької Січі.

Яна РАДЧЕНКО