Свято мельників у Білорусі: маленькі містечка й великі традиції

Свято мельників – національне білоруське свято, яке цілком справедливо можна вважати професійним. Його відзначають 25 жовтня. Така дата і пора року невипадкові – саме в цей час врожай вже було зібрано, а зерно перемелено, тому часу вистачало навіть на свята.

BrestNote.by

Як відомо, мельники були досить заможними, особливо в порівнянні з іншими білоруськими селянами. Навколо них завжди ходило багато міфів, що в свою чергу народжувало казки. І, до речі, мельник, він же мірошник українською, дуже часто був у них зовсім не позитивним персонажем — обманював, мав дружбу з нечистою силою, підставляв добрих людей. Але ж не будемо наразі про погане, а подивимося, як же в Білорусі відзначають це свято — «Свято мельників» або, як його назва звучить в оригіналі — «Свята млынароу».

quote-icon

Мені снилось: я мельник в старому млині… Уночі затихають колеса.

М. Рильський

Для цього свята характерні жартівливі танці — або, як кажуть білоруси, «гульні». Головним персонажем в таких гульнях є, звісно, мельник. Страви до свята подають традиційні, білоруські. Не обійтися й без ошатних караваїв, довжелезних зв’язок бубликів та найголовнішої, найсимволічнішої «страви» — смачного, свіжоспеченого хлібу.

sb.by

На святкуваннях влаштовують ігри, готують танці й пісні. Тут можна почути гру на дудці й окарині, подивитися на традиційний білоруській стрій, пожартувати та повеселитися — чи не пречудове осіннє свято? 🙂

quote-icon…Немає жодного мельника, який не мав би другої роботи, на випадок, коли немає вітру.

Д. Болл

sb.by

quote-icon

Я б скоріше жив у вітряному млині, маючи трохи сира й часника.

В. Шекспір

В цілому, сьогодні свято мельників у Білорусі відзначають без особливого розмаху. Але багато людей зі всією душою звертаються до цих традицій та підтримують їх. Традиція ця досі живе в селах та маленьких містечках. І навіть там, де не лишилося жодного млина — люди все одно згадують красу мірошницького ремесла та з шаною та веселощами відзначають цей день.

grodnonews.by

Антон БУРЛАКОВ, Олександра ЛОЗОВ’ЮК