Анастасія Моторіна про Амінеко, секрети в’язання та власних «котів-сплюх»

Амінеко - японська іграшка, у яку "закохується" поступово весь світ. Симпатичні кошенята, зв'язані у незвичній для європейської традиції техниці "амігурумі" (яп. ????) стають дедалі популярнішими і в Україні. Анастасія Моторіна власноруч робить такі іграшки: вона й познайомила нас з секретами японської техніки в'язання.

— Анастасіє, «Амінеко» — нове й незвичне для багатьох слово, розкажіть, що ж це таке?

— Амінеко — це такий різновид в’язаних іграшок у техніці амігурумі, який дуже популярний у країнах Азії, зокрема, в Японії. Створюються вони у вигляді котиків із заплющеними очима, тому дуже часто їх називають «іграшками-сплюхами». Проте існує багато варіацій оформлення мордочки іграшки, її тіла та навіть одягу.

quoteВід самого дитинства мама та бабуся вчили мене в’язати й гачком, й на спицях

— Як ви прийшли до цього хобі і як довго ним займаєтесь?

— Від самого дитинства мама та бабуся вчили мене в’язати й гачком, й на спицях, але мені завжди до вподоби було перше. Я в’язала шапки та шарфи для своїх ляльок, але з роками забула про це хобі та відійшла від нього. У 2013 році в одній із соціальних мереж я натикнулася на сторінку, де дуже детально розповідалося про те, як створити Амінеко своїми руками. На той момент дуже мало людей знало, що такі іграшки взагалі існують, але з часом це набуло популярності.

54516725_580993659037119_2495777488223862784_n

— Розкажіть про вашу першу роботу, якою вона була?

— Мій перший кіт був чорного кольору з білими лапами та мордою. Із ним я возилася досить довго, але коли робота була завершена — я не могла нею натішитися та дуже пишалася. Зараз я розумію, що вона зовсім неестетична, крива та зовсім не схожа на кота, але для першого разу, напевно, цього було достатньо.

— Де зараз ваша перша робота?

— Ця іграшка залишилась в мене, тому що для подарунку вона не годилася, окрім того, це пам’ять про мою першу таку роботу.

quoteМатеріали для однієї іграшки можуть обійтися вам до 100 гривень

— Трохи раніше ви сказали, що з часом Амінеко набули популярності, тож на скільки цей вид роботи розповсюджений в Україні зараз? І чи дороге це заняття в матеріальному плані?

— Все ж таки в Україні Амінеко ще не користуються великою популярністю. Мені всі кажуть, що жодного разу не бачили подібних котиків, але саме техніка амігурумі в цілому розповсюджена. Майстри створюють різне: від рослин та тварин до ляльок. Вартість такого хобі зовсім невелика. Матеріали для однієї іграшки можуть обійтися вам до 100 гривень. Це — пряжа, гачок, синтепон для наповнення та муліне для оформлення морди.

55557121_333703750607874_7722311413925937152_n

quoteВід створення кожної іграшки я отримую велике задоволення, ще більше — коли вона подобається новому власнику

— Розкажіть про технику, яку ви використовуєте для створення амінеко.

— Амігурумі — це дуже легкий вид в’язання. Його суть полягає в тому, що рядки йдуть спіраллю. Тобто ви просто в’яжете прямо. Якщо говорити про Амінеко — тут зовсім немає нічого складного. Як на мене, цю іграшку може зв’язати навіть дитина. Це просто й дуже цікаво. Від створення кожної іграшки я отримую велике задоволення, ще більше — коли вона подобається новому власнику.

— Скільки часу йде на створення однієї такої іграшки?

— Все залежить від складності роботи: деталі, одяг, аксесуари. Зазвичай, створення класичного Амінеко в мене триває два дні. Перший — саме в’язання, другий — наповнення іграшки та поєднання деталей. До того ж, це залежить від натхнення. Коли воно є — іграшка сама по собі в’яжеться швидко та якісно, коли немає — це займає трохи більше часу.

— Що для вас є найскаднішим у створенні котика?

— Найважчим для мене є процес поєднання деталей. Шити я не дуже люблю, тому на це йде багато часу. Велику увагу я приділяю оформленню мордочки — для мене це майже ювелірна справа. Кожен Амінеко — по-своєму індивідуальний. Що цікаво, абсолютно всі котики відрізняються один від одного, хоча створені за однаковим принципом. Не знаю, як це виходить, але мені це до вподоби.

54799760_547730215749105_1011643460257579008_n

— Ви брали участь в якихось тематичних конкурсах?

— Ще у шкільні часи я створила Амінеко зростом близько 40 сантиметрів, він брав участь у конкурсі поробок. Але я сприймаю в’язання більше як засіб відпочинку, тому не прагну з кимось конкурувати або робити з цього бізнес. На данний момент я маю власну сторінку в Instagram (@amineko_cats), де публікую свої роботи. Декілька разів на місяць до мене надходить замовлення від людей, які хочуть зробити подарунок або придбати іграшку для себе.

quote

В’язання — це не такий складний процес, як здається, йому може навчитися кожен

— Часто нам складно почати займатися якоюсь новою справою через страх, що нічого не вийде. Як ви гадаєте чи буде складно самостійно навчитися робити Амінеко?

— Навіщо боятися пробувати щось нове? З першого разу виходить не у всіх, це я зрозуміла на власному досвіді, адже окрім в’язання я мала купу інших хобі. Якщо людині подобається процес, а результат виходить неідеальним — це не привід зупинятися, треба обов’язково продовжувати та удосконалювати свою майстерність. В’язання — це не такий складний процес, як здається, йому може навчитися кожен. Треба мати лише бажання та матеріали.

— Що б ви побажали або порадили людині, яка тільки починає займатися цим видом творчості?

— У будь-якій творчій діяльності велику роль відіграє натхнення. Новачкам я раджу цікавитися роботами інших майстрів та знаходити для себе щось нове. В Інтернеті є величезна кількість фото- та відеоуроків, за допомогою яких кожен зможе створити власну іграшку.

Інтерв’ю підготувала Вікторія КУРТЄВА