Топ-3 книжки, які має прочитати кожен

Ні для кого не секрет, що читання – надзвичайно корисне заняття для нашого мозку. Ми поповнюємо свій словниковий запас, дізнаємося багато чого нового та всебічно розвиваємося. Однак нерідко перед нами постає питання: як серед чималої кількості літературних новинок обрати дійсно достойну книжку, яка змусить мислити по-новому та донесе корисні речі. Для того, щоб відповісти на це запитання, ми поспілкувалися з директоркою книгарні «Є» у Запоріжжі Яною Терлецькою та сформували топ із трьох її найулюбленіших книжок як для дорослих(категорія нон-фікшн), так і для дітей.

Нон-фікшн

3 місце. «Думай і дій як кіт» Стефан Гарньє – книжка з психології, яка несподівано виявилась надзвичайно популярною і вже тривалий час не виходить з топу.

«Стефан Ґарньє пильнує за своїм котом протягом 15 років і щодня відкриває щось нове. Він постійно вчиться в домашнього улюбленця, адже кіт: незалежний, гордий, спокійний, розсудливий, спостережливий, витончений, харизматичний… Автор виділив 40 характерних котячих рис, які можуть бути корисними й у нашому повсякденному житті: на роботі, вдома, у колі друзів».

2 місце. «Витончене мистецтво забивати на все» Марка Менсона.

Дуже багато книжок про те, як стати успішним, як подолати свої внутрішні проблеми, як знайти друзів тощо. А ця книжка про те, як… на це все забити.

«Ми живемо в культурі, зацикленій на занадто оптимістичних очікуваннях. Із самого дитинства нам нав’язують нереалістичні ідеали, яких ми прагнемо досягти попри все: лише найвищі оцінки, досконала зовнішність, надсучасні ґаджети, найкрутіша робота, тільки екзотичні подорожі й не менш яскраві світлини в соцмережах. Постійно женучись за успіхом і щастям, ми намагаємося уникати будь-якого негативу. Однак негативний досвід, як переконує Марк Менсон, надзвичайно цінний: він звільняє нас від міражу щастя»

1 місце. «Щоденник книгаря» Шона Байзелла — новинка від видавництва «Наш формат», яка на першому місці в топі книгарні.

«Щоденник книгаря» описує рік із життя букіністичної книгарні в Шотландії. Ми опиняємося в крамниці із сотнею тисяч книжок, що ледве зводить кінці з кінцями. Над нею нависає примара всюдисущого Amazon, який ще дужче розростається й витісняє маленькі книгарні. У всьому цьому маневрує Шон Байзелл, який мав шаленство та сміливість придбати крамницю й долучитися до на перший погляд романтичної професії книгаря. Автор розповідає про найцікавіші замовлення, про невпинні суперечки з працівниками, про розмови з найрізноманітнішими клієнтами — буркунами й натхненниками, людьми, які життя не тямлять без книжок, і тими, що шукають привід посваритися».

Дитяча література

3 місце. Серія Меган МакДоналд ро Джуді Муді – дівчинку, «у якої частенько змінюється настрій. Він буває хороший, поганий, передшкільний, шкільний – який завгодно. А ще у неї є молодший братик Стінк, найкращий друг Рокі та «заклятий» друг Френк Перл. Вони потрапляють у різноманітні пригоди, вчаться тішитися маленьким і великим радощам. А головне – вони неодмінно подарують усім читачам усмішку».

2 місце. «Незвичайні професії» Юлії Коломоєць та Алли Гутніченко.

У цій інтерактивній книжці розповідається про хлопчика, у сім’ї якого є люди різних професій – цікавих та важливих. Вона навчить дитину цікавим речам: як правильно заварювати чай, які є різновиди піци, розповість про основи мови жестів тощо. Книга яка дає більше, ніж просто текст і з якої можна винести для себе дуже і дуже багато.

«У цій книжці-віммельбуху кожній професії присвячено по три розвороти: на одному розповідається про її особливості та зображено сферу діяльності, на другому йдеться про знаряддя, потрібні для роботи фахівцеві, а третя є зазвичай інтерактивною та інформативною. Книжка про дивовижні професії сподобається дітям різного віку».

1 місце. «Я і Конституція» Лариси Денисенко, Олександра Ількова та ін.

Сучасна і цікава книжка для дітей і що головне – дуже корисна. Розказує про права та обовязки українців, про різні національності, громадянство, презумцію невинуватості тощо.

Конституція України» — це найвищий закон, який встановлює та визначає державний устрій, контролює владу, нагадує про повагу і який, наче компас, дозволяє тобі почуватися у безпеці та здійснювати усі свої мрії».

Матеріал підготували: Маргарита Нікітіна та Юлія Чернявська.