Яка ж вона, книгарня «Є» у Запоріжжі: інтерв’ю з Яною Терлецькою

Кожна людина має доступ до світової літератури, можливість придбати книгу, прочитати її та сформулювати власну думку щодо прочитаного. Завдяки читанню ми всебічно розвиваємося та поповнюємо багаж своїх знань.

Сьогодні відомо чимало книжкових магазинів та книгарень. В Україні налічується понад 75 мереж книжкових магазинів. Кожна з них має свої філії в різних містах України. Одна з найвідоміших – мережа книгарень «Є».

Який же асортименту книгарні? Книжок якою мовою більше у продажу? Які книжки користуються популярність серед запоріжців? Які заходи проводяться? Відповіді на ці та інші запитання нам люб’язно надає директорка книгарні «Є» у Запоріжжі Яна Терлецька.

  • Яно, ми знаємо, що книгарня «Є» відкрилася два роки тому у Запоріжжі. Розкажіть, що змінилося за цей час?

Головне, що до Запоріжжя додалася ще одна книгарня. Це дуже добре, оскільки в тут у порівнянні з іншими містами книжкових магазинів дуже мало, а це одночасно впливає і на культуру читання та й на загальний рівень культури.

  • Чим обґрунтовується склад асортименту?

Книгарня «Є» — це мережа, тому асортимент усюди схожий, бо співпрацюємо з одними видавництвами. Загалом у нас продаються книги українських видавництв, тож більша частина асортименту українською мовою, а дитяча література тільки українською, — ми принципові у цьому питанні. Співпрацюємо майже з 95% видавництв України і тому асортимент в нас такий великий. Так видавництва, які раніше в Запоріжжі взагалі не були представлені, зараз є у книгарні «Є».

  • А яка особливість асортименту саме у Запоріжжі?

Ми беремо досить багато історичної літератури. Саме не художні книжки, а монографії. Великою популярністю користуються сучасні українські твори, а також зарубіжні. Активно купують й дитячі книжки. Найбільш популярні – нон-фікшин, психологічні та мотиваційні книги.

  • У вас дуже багато стендів з книжками англійською мовою. Чи багато їх купують та хто найбільше?

Їх купує молодь та досить активно. В нас багато покупців іноземців, які приїхали навчатися до Запоріжжя, які шукають книжки англійською мовою. Також, багато іноземців приходять з готель, котрий знаходиться поряд з нами.

  • Які книжки полюбляють діти?

Книжки зараз дуже змінилися, особливо дитячі. Зараз полюбляють інтерактивні, більш сучасні книги, котрі повинні розвивати уяву, критичне мислення. Саме такі книжки наразі дуже популярні.

  • Люди якого віку найбільше купують книжки?

Мабуть, середнього. Це обумовлено тим, що вони працюють і мають кошти для того, щоб купити більше книжок. Можуть, наприклад, купувати їх для своїх батьків чи дітей. Тобто, це люди від 20 років, які мають на це кошти.

  • А чи часто купують книги у вашому магазині саме студенти?

Студенти часто заходять. Можливо, їх не так багато, оскільки книгарня розташована досить –таки далеко від університету. Та й ми не завжди достеменно знаємо, студенти вони чи ні, однак людей молодого віку досить багато.

  • Чи маєте конкурентів на ринку та які ваші переваги над ними?

Ну конкурентів дуже багато і в Запоріжжі, і взагалі по Україні. Головний наш конкурент- Інтернет. Він дійсно заважає розвивати книгарні. Переваги? Перевага в тому, що асортимент в нас найбільший – це по-перше. А, по-друге, — обслуговування у нас ведеться виключно української мовою. Також у книгарні «Є» постійно проходять презентації книжок, лекції, кінопокази, конкурси, дитячі заходи, які є системними. Саме цим ми й відрізняємося від інших магазинів.

  • Стосовно заходів у книгарні «Є»: які вони та коли проводяться?

Дорослі заходи в нас проходять у будні дні, зазвичай вони починаються о пів на 19. Це для того, щоб люди, які працюють змогли прийти до нас. Це й лекції (особливо популярні саме історичні), й презентації книжок. В нас є також постійний проект «Мандри», коли спікер розповідає , про якусь країну, яку він відвідав: про всі особливості, про те, як зекономити, де краще придбати квиток.

А по суботах в нас є традиція – ми проводимо постійний захід «Дитяча субота», на якому діти читають книгу разом із Веронікою – координатор дитячих заходів у книгарні «Є» у Запоріжжі. Потім вони разом щось ліплять або малюють. Ось нещодавно вона давала майстер-клас зі створення маски лева.

  • Яно, співпрацюєте ви з певними організаціями чи установами?

Так, звичайно. В нас є медіа-партнер усієї мережі книгарень «Є» — журнал «Український тиждень». Саме у ньому постійно друкуються наші афіші – у нас продаються їхні журнали.

З письменниками та видавництвами – влаштовуємо презентаційний тур книжки по всій мережі.

  • З вашої точки зору, чи висока у Запоріжжі частка людей, які люблять читати й віддають перевагу друкованим книжкам?

Я впевнена в тому, що більша частина населення Запоріжжя багато читає і відкриває для себе нові орієнтири світового книговидавництва. Я працюю в книжковій торгівлі більше 13 років. Якщо спочатку моєї кар’єри більша частина покупців складалась з жінок середнього віку, то наразі дуже багато підлітків, молодих людей, які купують різні книжки від історичних монографій до любовних романів. Дуже приємно, що стали більше читати саме українською мовою, адже тільки так наші видавництва можуть розвиватися. Помітним стало те, що видавництва віддають перевагу перекладній літературі та якісному перекладу світових бестселерів. Стараються підіймати планку і це дуже класно!

Матеріал підготували: Юлія Чернявська та Маргарита Нікітіна