Світ крізь призму фемінізму: відкриття фотовиставки, присвяченої гендерній рівності

21 травня в Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці відбулося урочисте відкриття фотовиставки "Фемінізм в індустріальному місті"

Організаторкою заходу виступила студентка 3 курсу факультету журналістики – Наргіза Шкроботько: «Ми мали на меті висвітлити проблеми, з якими  стикаються жительки міста: працевлаштування, освіта, особисті стосунки тощо. Ця фотовиставка покликана розвінчати міфи про фемінізм та показати, що найголовніше – бути собою, гендерні рамки і очікування соціуму насправді неважливі».

Фотографії доповнювалися написами, які кажуть про те, що сучасне суспільство – категорично проти дискримінації та сексизму.

Виставку відвідували не лише жінки, що борються за рівні права, а й чоловіки, зацікавлені у темі. Особливим доповненням заходу стала акція: під час перегляду робіт глядачі мали змогу поспілкуватися з волонтерками, які мали відповідні написи на футболках: «я феміністка, запитай мене». Волонтерки давали щірі та змістовні відповіді на запитання, але просили співбесідників бути коректними та чемними.


Наргізо, чи стикалися ви з критикою вашої точки зору безпосередньо в університеті, з викладачами?

Так, інколи буває. Одного разу викладач сказав мені: «Навіщо тобі мистецтво? Якщо ти дівчина, то для тебе важливі лише ювелірні прикраси». Або: «Навіщо тобі цей фемінізм? Просто знайди собі хлопця». Це неприємно.

– А як твоя життєва позиція виявляється в університеті?

– Я пишу наукові статті на цю тему, говорю на цю тему у соціальних мережах, підіймаю це питання на заняттях. Важливо говорити про це, бо коли ми перестанемо це робити – становище ще більше погіршиться.


Тож, відкриття фотовиставки виявилося дуже плідним: гості і мистецтвом насолодилися, і приємну бесіду підтримали. А також організатори порадували усіх смаколиками та подарунками – наклейками.

Щиро дякуємо за чудові враження волонтеркам — Наргізі Шкроботько та Богдані Стельмах, фотографці Катерині Жидковій, а також — проекту «ЯФА: фемінізм у Запоріжжі». І нагадуємо, що фотовиставку можна відвідати ще до 30 травня.

Яна РАДЧЕНКО