Озеленення міст України: питання для розгляду чи термінове завдання?

Озеленення вулиць країни є невід’ємною частиною благоустрою, комфорту життя для людей. Поступова втрата міського озеленення паралельно знижує й рівень та якість життя містян.

Відомо, що зелені насадження значно знижують рівень пилу, диму й інших викидів у повітрі міст, що виконує своєрідну функцію фільтру. До того ж, мікроклімат країни, тепловий режим та вологість, також залежать від екологічних чинників. 

Сучасний екологічний стан України залишає бажати кращого, тому нагальною є потреба спрямовати всі сили для підвищення екологічного рівня країни.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ вже розробляє зміни державних будівельних норм. За словами політиків, після реконструкцій, ремонту чи при новому проектуванні вулиць обов’язковим буде їх озеленення, що значно покращить екологічне середовище країни й створить комфортні умови для життя.

Експерти зазначають необхідність озеленення площ залежно від щільності населення та забудов. Також слід не забувати про промислові міста, де озеленення повинно здійснюватися якомога швидше. Наразі експерти вивчають досвід Німеччини, Нідерландів, Австрії та інших розвинених європейських країн для розробки українських ДБН.

Сабіна РАСУЛОВА