Спалювання листя шкодить, як навколишньому середовищу, так і самим людям

Хоча за спалювання листя в Україні передбачені штрафи, людей все одно подібні бар’єри не зупиняють. Вони навіть не розуміють якої шкоди завдають собі та планеті. Коли ти ввечері хочеш насолодитися свіжим осіннім повітрям, але відчуваєш цей гіркий та тяжкий запах, ти розумієш що десь біля тебе спалюють чергову «порцію» опалого листя. Така ситуація траплялася неодноразово. Хочеться щоб все таки люди усвідомлювали що вони роблять. Спалення збільшує кількість випадків захворювань дихальних шляхів, адже виробляються шкідливі речовини до складу яких входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняється діоксини – одна з найотруйніших для людини речовин. Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя призводить до таких загроз:

  1. В сухому листі згораються корисні комахи на зиму.
  2. Спалювання призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. Крім того, вони гинуть і від утворюваних при горінні важких металів.
  3. Спалювання листя щороку призводить до все більшого збіднення ґрунту.
  4. На природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння.
  5. Знищення природної листяної підстилки призводить до збільшення в 2-4 рази промерзання ґрунту.
  6. Густий дим є напівпровідником і за певних умов здатний стати причиною короткого замикання ЛЕП.
  7. Дим від вогнищ, в туманні дні може утворювати смог і на довго зависати у повітрі. В цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП, аварій. Окрім того, попадаючи у легені, смог викликає суттєве погіршення здоров’я людини.

Шкода, що палії не розуміють користі опалого листя.

Автор: Сафонова Христина