Софія Богуцька про життя спецкором

5 квітня в Запорізькому національному університеті відбувся тренінг «Специфіка роботи спецкора» від Софії Богуцької —  кореспондент програми «Вікна» у м. Дніпро телеканалу «СТБ». У рамках Установчого форуму Асоціації випускників факультету журналістики ЗНУу тільки відкритій аудиторії, Софія, випускниця журфаку, розповіла про те, як працює кореспондент у регіонах, на які нюанси необхідно звертати увагу, коли редакція в іншому місті.

Софія закінчила журфак ЗНУ, ще під час навчання почала працювати на ЗОДТРК «Запоріжжя», потім – на «11-му» каналі Дніпра, а тепер є власним кореспондентом телеканалу СТБ. Її сумарний практичний досвід у телевізійній журналістиці становить близько 12 років у новинній журніластиці.

Snymok-ekrana-80

“Новинар – це журналіст, який працює нині на нині, він швидко збирає і адаптує інформацію. А його робочій день починається зі сніданку і закінчується сновидінням”.

Відповідальність за другу по території область падає на команду з двох людей (журналіст та оператор). Редакція СТБ вимагає: постійно бути на зв’язку,  тримати руку на пульсі всіх подій, швидко знаходити інформацію (навіть, якщо ти у дорозі чи ще вдома снідаєш).

  • Узгодження новини. Кореспондент отримує завдання, або самостійно пропонує тему. Відразу шукаючи конкретну перевірену інформацію (особлива увага на цифры та  прізвища). На цьому етапі журналіст серфить по мережі у пошуку деталей.
  • Дорога до місця події. У дорозі Софія вже продумує можливу картинку для оператора, як має виглядати сюжет, прогнозує розвиток події. Головне: шукає та домовляється з героєм про коментар.

“Коли я працювала на регіональному телебаченні, ми приїхали знімати до РАЦСу у день всіх одружень. Виходила заміж моя знайома з факультету журналістики. ЇЇ обранцем був іноземець. Дівчина дала дозвіл лише нам, як регіональному ЗМІ. Національному відмовила. Ще можна зіштовхнутись з тим, що можуть сказати: “Візьміть у іншого каналу, бо ми вже їм прокоментували”. Ти маєш пояснювати, що це наша робота і нам теж мають приділити увагу.”

  • Зйомка. Ми маємо оператору говорити, що де і як зняти. Журналіст – голова команди. Так, ви тандем, але відповідальність за сюжет на корі. ЯКЩО про щось НЕМАЄ КАДРУ то ми НЕ ГОВОРИМО факт. Буває так, що кадру не вистачає і тоді ми записуємо на місці події стендам. Потрібно мислити картинкою.

“Щоб ефективно працювати з оператором, можна придумати певну систему знаків. У вас не буде рації, але мову жестів не відміняли. Тримайте зоровий контакт”.

  • Написання сюжету. Регіональний кореспондент може писати текст у дорозі, в кафе чи в офісі. Та у будь якому випадку цей “твір” пройде декілька перевірок у регіонального, а потім і у центрального редакторів. Тут важливо пам’ятати, що це твій сюжет і  вміти відстоювати своє бачення.
  • Монтування. Всі відео та текст надсилаються до столиці. Від цього бувають незручності у тому, що можуть плутати кадри та все це легко виправляється. Саме тому кореспондент та редакція постійно на зв’язку.

 

підготувала Діана Токмань