Чому ми вбиваємо час у соціальних мережах або лайфхаки як стати більш продуктивними.

У соцмережах тепер не сидить лише лінивий, але в принципі і всі вони вже теж там. Тож, давайте спочатку…

Чому ж нас тягне на сторону марнування часу у соц. мережах?

Самопочуття людини залежить від концентрації певних гормонів. Основні: серотонін і дофамін. Дофамін — простими словами, пошук новизни. В реальності це відбувається так: «Я просто перевірю месенджер, подивлюся блог чи реакції на сторіси і все в такому руслі». Серотонін — впевненість в собі, гарний настрій і т.д (лайки, коментарі, і інші види схвалення вашої діяльності). Це психологічна сторона моменту. Соціальні мережі частково замінили нам спілкування, друзів, знайомства…

Тому найбільш дієвий спосіб побороти залежність від соціальних мереж — забезпечити достатню кількість цих гормонів: гуляйте, читайте, спілкуйтеся, знайдіть хобі. І замість того щоб “вбивати” час і “відпочивати”, почнете жити реальним життям.

Телефон

План Б, на випадок, якщо з першим щось пішло не так.

Скажу одразу, чарівної таблетки не буде, але кілька лайфхаків знайдеться.

Для початку напишіть конкретний план дій на сьогодні й тримайте постійно перед очима. Є шанс, що ви зробите 80% із запланованого. Все одно краще, ніж нічого.  Мозку в принципі ліньки робити все й автоматично ви відволікаєтесь від важливих справ. Щось типу того: “Сьогодні я підготую практичне і наведу лад” і тут починається.. «п’ю каву і починаю, ну ще в магазин, а тут Насті допомога потрібна. Окей, завтра або колись там ще, точно все виконаю».

Круто працюють фізичні вправи. Кожен раз, коли рука тягнеться до інстаграму, просто так, по інерції, присідайте 20 разів. По перше, так і гарну точку наприсідати можна і час на спорт одразу сам собою знайдеться.

Фішка від психологів та менеджерів. Загалом, вам потрібно 2 кружки. Перша — ваш гаманець, друга — банк. За кожну добре виконану справу банк сплачує гроші вам (10 грн), а за час проведений у соціальних мережах сплачуєте ви.  Так плануєте “Бюджет” на тиждень і контролюєте свій час. До речі дуже круто працює із дітьми та підлітками

Спробуйте прямо зараз. Через місяць, кількість часу який ви проводите у соціальних мережах, зменшиться вдвічі. А ви зможете більше часу спілкуватися з рідними або друзями наживо, що саме по собі значно цікавіше, ніж direct в instagram.

Автор: Анна Маньковська