Випускниця ЗНУ Крістіна Собко. Видимі та сміливі: гендерна рівність.

Всі ми люди і всі ми маємо рівні права та можливості. Проте, більшість людей не розуміють нав’язуючи свої стереотипи щодо спільноти ЛГБТ.

Випускниця ЗНУ, а наразі менеджерка з логістики, тренерка Запорізького Обласного Благодійного Фонду «Гендер Зед» розповіла про свою роботу, стереотипи та дискримінацію гомосексуалів.

— Тіно, ти борешся за права сексуальних і гендерних меншин (ЛГБТ)та працюєш в благодійній організації «Гендер Зед», розкажи як ти почала цікавитися цією темою ?

Я відвідала декілька тренінгів з питань гендерної рівності навчаючись на другому курсі в університеті на факультеті журналістики. Мені здається ще з школи я використовувала слово дискримінація, мене турбувало що не всі люди мають рівні можливості у нас в країні. Побувавши на тренінгу я почала волонтерити для «Гендер зед» , потім я вперше поїхала на «Київ прайд» , а потім мене запросили працювати і я почала більш активно займатися питаннями прав людини.

— Навіщо потрібні гей-прайди? У чому їх зміст для спільноти ЛГБТ?

У нас в Україні це правозахисні акції, метою якої показати що ЛГБТ спільноти існують, люди які підтримують, тому що на прайди виходять не лише представники але й союзники, батьки друзі ЛГБТ людей щоб захистити їхні права. Як правило прайди проходять в Києві це наймасштабніші , але почали уже з’являтися і по регіонах. У Запоріжжі ще не було прайду, минулого року у нас була перша прохідка флешмоб «100 метрів гордості» . Сподіваємося цього року в Запоріжжі буде перший прайд, для цього будемо докладати всіх зусиль.

— З якими проблемами найбільше стикаються представники ЛГБТ люди в соціумі?

Це внутрішня гомофобія, ком’юніті центри, де ЛГБТ люди можуть прийти поспілкуватися, відчути себе безпечно у просторі серед своїх , це дуже важливо для самоприйняття, тому що коли ти знаходишся у мовноворожому соціумі ти думаєш що з тобою щось не так. Зовнішня гомофобія, тому що всі ці жарти, погрози якщо ти активіст . Фізичні побиття, прийняття в сім’ї, ну це також про зовнішню гомофобію.

— Яких прав не вистачає ЛГБТ? І які їх загальнолюдські права порушуються?

Ти не можеш проявити свої стосунки в соціумі, тому що реакція оточуючих.

Якщо говорити про права то не можна укласти шлюб, через це багато прав порушені: право на спільне майно, спадщину, опіку над дітьми, право приймати рішення свого партнера чи партнерки у реанімації, право не свідчити проти партнера/ки. Коротше всі права які виходять через укладання шлюбу.

67268911_2869096343161058_8371424991194906624_n

— 17 травня 1990 р. Генеральна асамблея Всесвітньої організації охорони здоров’я виключила гомосексуальність зі списку психічних недуг. Відтоді 17 травня – Міжнародний день боротьби з гомофобією. Утисків стало менше чи ні ?

Це дата яку ми наводимо коли люди говорять що це хвороба. І це не хвороба це було виключено тому що проводилися дослідження з гомосексуальними людьми, їх лікували у психічних лікарнях, накачували таблетками, тобто людей катували. Намагалися дослідити, вилікувати, проте лише травмували людей. Тому я завжди наводжу цей аргумент.

У Вас є таблетки такі під назвою дружності, розкажи що це за таблетки?

У нас зараз проходить інформаційна кампанія «Гомофобія лікується», сенс в тому що ти заходиш на сайт, проходиш тест який складається з 12 питань, відповідаєш на основні міфи та стереотипи ЛГБТ людей і незалежно від того як ти пройшов тест ти отримуєш подарунок дружню пігулку. Ми переконані в тому що можна вилікувати гомофобію лише через коректну інформацію, не нав’язуючи свою думку. Просто сенс у тому що за орієнтацію чи гендерною ідентичністю не можна робити якісь висновки про людину, жодних.

— Найближчим часом у Вас будуть проходити якість тренінги, публічні заходи, акціїї ?

Треніги у нас завжди проходять, це тренінги для професійних груп, ну і 17 травня день боротьби гомофобії з трансфобією і ми до цього дня завжди проводимо флешмоб.

Снимок экрана 2020-04-16 в 16.16.46

— Якщо говорити з релігійної точки то в Біблії є згадки про ЛГБТ , де Біблія категорично засуджує гомосексуальність . (Не ложись с мужчиной, как с женщиной, – мерзость это. и т.д), як ти до цього ставишся ?

Я взагалі не торкаюсь цієї теми, тому мені складно апелювати до якихось фактів. Є дуже класний фільм «Молитви за Боббі» ми завжди пропонуємо його дивитися нашим учасникам після тренінгу, там також дуже багато говориться про біблію. Є навіть посібник «Точка опори» –це громадська організація яка займається ЛГБТ питаннями вони робили посібник християнтва та ЛГБТ там можна почитати всі аргументи. Але в біблії немає що гомосексуальність – це гріх

— Порадь будь ласка якусь літературу, фільми для людей щоб мали змогу бути більш обізнаними в правах ЛГБТ ?

Так, фільм «Молитви за Боббі» у нас на сайті «Гендер зед» доречі є перелік фільмів. Про фемінізм це «Суфражистка» -фільм художній.

Стосовно літератури це дуже класна книга «Чоловіки про фемінізм», вона дуже легко написана, де пояснюються банальні речі. Моя улюблена соціологиня Тамара Марценюк вона вже декілька книжок випустила «Гендер для чайників» у неї така базова книжка, «Гендер для всіх» такі речі про гендерну рівність дуже легко пояснює.

авторка: Ольга Іванова