Наукова бібліотека ЗНУ активно працює в онлайн-режимі.

Протягом карантину бібліотека Запорізького національного університету продовжує свою роботу. Вона пропонує користувачам електронний каталог, доставку документів онлайн та віртуальну довідку. Про це повідомили на її фейсбук-сторінці.

Студенти цілодобово надсилають запити поштою та онлайн-формами. Директорка бібліотеки Ніна Чала розповіла нам, що більше сотні читачів з України, Німеччини, Ізраїлю та Польщі звернулися до книгозбірні протягом двох місяців. Особливо популярним став сервіс електронної доставки документів. Співробітники відсканували та відправили близько двох тисяч сторінок книг. Для студентів стали доступними бази даних Scopus, We of Science. Видавництва De Gryuter та Springer надали електронні посібники.

Бібліотекарі виконують свої обов’язки вдома. Вони проводять наради, відвідують онлайн-вебінари та заповнюють документацію на домашніх комп’ютерах. Ніна Чала має таку думку про дистанційну роботу: «Вперше за трьохтисячолітню історію бібліотек їх повністю закрили. Потрібно було терміново вирішувати організаційні питання, перерозподіляти посадові обов’язки, вводити нові завдання. Особливо важливим стало інформування про можливості бібліотеки. Ми стали більш відкритими у соціальних мережах».

Однак є справи, які неможливо виконати онлайн. До ЗНУ надходять нові видання, треба працювати з картковими каталогами.  Тому працівники одягають маски з рукавичками і йдуть до безлюдних бібліотечних приміщень.

99247264_2505471806371188_2860719557989892096_n

Після закінчення карантину співробітники чекають на своїх відвідувачів в офлайн-режимі. Вони анонсують розширення бібліотечного фонду. Дистанційна співпраця, за їхніми словами,  не завершиться разом із самоізоляцією. В удосконаленні читацьких онлайн-сервісів працівники зараз вбачають основне завдання.

Нагадаємо, що за звичайних умов студенти отримують літературу, відвідують книжкові виставки та долучаються до святкування важливих дат у книгозбірні. Особливо популярною є зона коворкінгу, де охочі спілкуються, відпочивають, презентують свої ідеї та зустрічаються з колегами.

Наталія ДАНИЛЮК

Джерело фотографій: фейсбук-сторінка бібліотеки