«Якщо автобус їде, переконайся, що ти в салоні, а не біжиш за ним». Поради для досягнення успіху від Алекса Ферґюсона.

Алекс Ферґюсон – видатний тренер «Манчестер Юнайтед» та людина, все життя якої обертається навколо футболу. Він присвятив цьому англійському клубові 26 років, здобувши за своє життя чимало титулів і перемог, а його відхід від керма «МЮ» називали завершенням цілої епохи. 

Важко підрахувати, скільки разів Ферґюсона звинувачували у тому, що він залякує арбітрів, аби вони додавали більше часу, коли «Манчестер Юнайтед» програвав на домашньому стадіоні, чи що йому просто неодноразово щастить. На що сам тренер часто з посмішкою відповідав, що правильна підготовка і дисципліна зробили набагато більше, ніж у цьому плані допомагала «пані Фортуна» размеры багажника шевроле круз седан.

Тож якими ж принципами керувався Алекс Ферґюсон у своїй тренерській діяльності та що допомагало йому в підготовці майбутніх зірок світового футболу? Про свій життєвий шлях і професійний досвід Алекс розповів на сторінках книги «Менеджмент у стилі «Манчестер Юнайтед». Як стати чемпіоном», виданої спільно з підприємцем Майклом Моріцом. У ній колишній наставник «МЮ» запропонував читачам чимало порад, які допоможуть досягти успіху як на футбольному полі, так і в будь-якій іншій сфері.

  1. Навчіться слухати та спостерігати

Прислухатись до думок інших людей, позицію яких ви поважаєте та у відданості яких не сумніваєтеся – неабияк важливо для людини, яка хоче досягти успіху, впевнений Алекс Ферґюсон. Окрім цього він наголошує на важливості пам’ятати, що «поради часто лунають саме тоді, коли ви найменше на них очікуєте», тож уміння слухати є однією із найцінніших людських навичок.

Вміння ж спостерігати також є невіддільним від успіху. І Алекс поділяє його на два види: спостереження за деталями та спостереження за загальною картиною. У поєднанні ці два види спостережень створюють надійний ґрунт для досягнення омріяного успіху у роботі з командою.

  1. Будьте розсудливим та дисциплінованим

Як тренер, який з 1500 матчів «Манчестер Юнайтед» пропустив лише три, Алекс Ферґюсон у своїй книзі неодноразово наголошує на важливості дотримання дисципліни та робочого ритму. Він впевнений, що нехтування ними – прямий шлях до провалу.

При цьому недопустимість нехтування дисципліною її порушникам (численні запізнення, суперечки з арбітрами, погана поведінка на полі тощо), Алекс пояснював «розумною мовою»: інколи футболістів просто не випускав на поле, а іноді навіть змушував дивитися матч своєї команди з трибуни і в повсякденному одязі, «що для футболіста як публічна страта». Чимало людей не погоджуються з раціональністю такого підходу до виховання розсудливості у гравців. Однак Алекс Ферґюсон запевняє: «У довгостроковій перспективі принципи важливіші за раціональність», а створити видатну команду неможливо без належної організації.

  1. Відчуйте голод до успіху

«Тієї миті, коли ми перестанемо працювати тяжче за суперників, ми перестанемо бути «Манчестером Юнайтед» – цю фразу футболісти «МЮ» неодноразово чули на тренуваннях та перед важливими матчами. Отож сумлінна праця і наполегливість стають цінним орієнтиром на шляху до численних перемог. Результатом цього стають як титули й кубки, так і відчуття власної гідності, прогресу, розуміння міцності свого характеру у поєднанні із силою волі та командною роботою. При цьому важливим є розуміння того, що кожен футболіст є елементом одної мозаїки. І якщо хоча б один з цих елементів не буде функціонувати належним чином, картина не буде повною.

  1. Відточуйте свою майстерність

У футболі є низка суб’єктивних та об’єктивних критеріїв для оцінки якості гри футболіста. Суб’єктивні критерії – це його ставлення до тренувань та вимог тренера, взаємодія із гравцями, стабільність, вміння виступати на кількох позиціях та ін.. Об’єктивними критеріями ж прийнято вважати кількість отриманих трофеїв та нагород, кількість зіграних матчів та забитих голів тощо. При цьому вміння не зупинятися на досягнутому, підкорення нових вершин та  відточення власної майстерності стають ключем до успіху. Думаю, не варто наголошувати на тому, що ці критерії є важливими для досягнення успіху у будь-якій сфері.

Це основні поради від Алекса Ферґюсона, яким він приділяв велику увагу у книзі «Менеджмент у стилі «Манчестер Юнайтед». Як стати чемпіоном». Багато сторінок у ній також присвячено комунікації зі ЗМІ та фанатами, лідерству, боротьбі із конкурентами, ухваленню рішень, прибуткам і витратам та вірі у власні сили. Тож книга буде цікава як любителям футболу (в особливості – фанатам «МЮ»), так і людям із інших сфер, які накопичують знання і йдуть власними дорогами до омріяного успіху.

І наостанок цікаве порівняння, яке наводить Алекс Ферґюсон: про людей та… черепах. Мільйони черепах вилуплюються на пляжах. Однак відомо, що лише невелика їх частина дістається води. «У «МЮ» нас більше цікавили черепахи, які здатні витримати тривалу морську подорож, а не просто доповзти до води».

 

Матеріал підготувала: Маргарита Нікітіна