Відчуваєте – значить ви живі: рецензія на книгу «Простими словами. Як розібратися у своїх емоціях» Марка Лівіна, Іллі Полудьоного.

«Чого ти переймаєшся - в тебе все добре!!!», «Злість – це погано», «Що ти як мала дитина» - якщо ви це чули у свій бік, то ця книга точно для вас. Головний меседж – ваші емоції – ВАЖЛИВІ. Не існує поділу на «погані» та «добрі» емоції. Всі вони ваші та всі мають право на існування. Книга «Простими словами. Як розібратися у своїх емоціях» Марка Лівіна та Іллі Полудьоного – це робота наших, українських, авторів про широкий спектр емоцій. Це одна з перших робот у нашій країні, яка популяризує культуру ментального здоров’я та інтересу до почуттів.

Не потрібно «тримати емоції при собі». Ця книга допоможе вам зрозуміти себе.

Тематика

Психологія, емоції, ментальне здоров’я, мотиваційна література, Non-fiction.

Про що книга?

Тут все дуже логічно, навіть враховуючи назву книжки «Простими словами. Як розібратися у своїх емоціях» — простими словами вам розкажуть про ваші емоції та почуття. Ви будете потихеньку вчитися декодувати повідомлення, які приходять до вашої голови: «Ти заздриш другу. Чому? Він знайшов нову роботу… А ти не задоволений своєю? Хочеш змін? Може тоді варто щось змінити?». Тобто, ви будете пізнавати себе разом із авторами: ваші емоції та почуття, навчитеся їх розпізнавати, відкриєте себе з іншого боку. Теорія, історії, вправи – все це допоможе вам зрозуміти інформацію, яка викладена в цій роботі. Про це – далі.

Структура книги — крута

Структура книги «Простими словами. Як розібратися у своїх емоціях» дуже лаконічна та вдала. Вона робить матеріал простішим для читання,  та воно стає набагато продуктивнішим. Всього у книжці 20 розділів. Кожен присвячується окремому почуттю чи емоції: злості, заздрості, образі, сорому, самотності тощо.

Автори популярно викладають теорію, пояснюють теми на прикладах із власного життя та діляться вправами для пропрацювання. А ще багато говорять про нинішні реалії.

А якщо ви захочете глибше зануритися у тему емоцій та почуттів, то є окремий розділ у кінці книги «Що почитати та подивитися до теми книжки». Тут до кожного почуття чи емоції – закоханість, сумніви, горе й утрата, прощання – є поради, що можна переглянути, а що почитати. Також є примітки, де ви також може знайти для себе щось цікаву та далі пірнути у Світ емоцій та почуттів.

Хто автор?

Марк Лівін — журналіст і письменник, блогер, викладач сторітелінгу, співавтор і співведучий популярного подкасту про психологію «Простими словами». Видавець The Village Україна та Inspired. Спікер конференції TEDx.

Ілля Полудьонний — психолог, гештальт- терапевт, співзасновник онлайн-платформи психотерапевтичної допомоги TreatField. Разом з Марком Лівіним веде подкаст «Простими словами».

Важливо

Я вірю у те, що певна книга попадає у наші руки, коли вона нам потрібна. Але такого навіть я не очікувала…

Чи може бути багато збігів у книзі? А те що твоя особиста історія – буде однією з моментів книги? Чи може автор підготувати тебе до неминучого? Може та крапка.

Розділ 20. Горе й утрата. Або я хочу знову тебе побачити. Історія Іллі про улюблену собаку.

Це розділ про втрату. Про найбільшу біль – смерть близького. Собака Іллі померла в нього на руках. Коли вона захворіла йому було 20. Вони з мамою дуже любили її. Собака хотіла постійно пити, хоча їй це забороняли, бо на ней це погано впливало. Навіть в унітаз залазила, аби попити. Єдина різниця у фіналі. Я залишилася на багато годин сама в дома. Це сталося о 8:32. Тато приїхав о першій годині дня аби поховати її. Мама повернулася о 9 вечора. Я один на один залишилася сама. Зі своїми емоціями. Минуло 3 тижні. Біль втрати, злість, горе – все це є.

Для чого я це… Книгу я прочитала за тиждень до втрати. Розуміла, що таких збігів не буває. Десь про 5 стадій прийняття я тримала у голові у період болі. Розуміла, що не варто зачинятися від емоцій. Хочу – плачу, хочу – злюсь, б’ю подушку – кричу. Все це ок. Це мій біль. Моє горе. Мої почуття. Мої емоції.

Можливо і Вам ця книжка потрібна у даний момент?

Чи варта ця книга уваги?

Вона буде цікава тим, хто хоче краще зрозуміти себе та навчитись швидко адаптуватися до життєвих ситуацій. Для тих, хто багато читав на тему емоцій чи почуттів, ця книга може здатися легкої чи поверхневою. Для мене – це базовий «посібник», ґрунт у який ви потім можете саджати все, що захочете.

Головна особливість книжки – це відчуття коли ти її читаєш. Складається враження ніби сидиш із двома друзями, які розповідають тобі про нерозділене кохання, жахливих сусідів, а ти все це слухаєш та аналізуєш себе та своє життя.

Влучне особисто для мене

«Відчувати злість не означає бути поганою людиною»

Стр. 22

«Поганих почуттів не буває, головне – як людина з ними поводиться»

Стр. 49

«Наша психіка – це вечірка для одного. Ми не можемо когось туди впустити, показати, де в нас бас і як виглядає діджей. Інша людина ніколи не зрозуміє, наскільки щось для нас важливе, як сильно ми когось любимо чи ненавидимо»

Стр. 142

«Нам потрібно розчаруватися, щоб зростати»

Стр. 172

«Скеровуйте Ваші вчинки правильно»

Стр. 195

Юлія Чернявська