Інтерв’ю з випускницею журфаку Катериною Дундук

Відкриємо вам таємницю, але інстаграм-сторінку одного з найрейтинговіших випусків новин ТСН вела наша випускниця Катерина Дундук? І це ще не все! Катя створювала чимало фото- та відеоконтенту для програм на 1+1?
Цього року дівчина здобула звання бакалавра, та готова поділитися своїм досвідом у навчанні та в роботі?
?В цьому році ти закінчила бакалаврат факультету журналістики. Який слід залишив журфак у твоєму житті?
– Журфак безумовно змінив мене. Один з найпозитивніших челенджів, що дійсно вплинув на моє теперішнє життя — здобуття відчуття впевненості. Вступивши на факультет журналістики, я відверто була дуже сором’язливою і мовчазною дівчиною, тоді мене ще часто настигали думки: «чому ж я все-таки обрала журфак».
Більшість були комунікабельними персонами, а я не зовсім підпадала під цю категорію людей. Проте, через 2 роки я усвідомила, що маю потяг до розвитку, внутрішню силу і день за днем мене зміцнювали знання. Я розуміла, що стаю обізнаною у справі, яка мені дійсно подобається, а значить впевнено крокую до звання компетентного спеціаліста у галузі журналістики.
І от, вже офіційно ставши бакалавром, з гордістю стверджую, що вступ був вдалим експериментом мого життя, який вже зараз надихнув на нові звершення і плани. Університет став новим щаблем, що окреслив початок дорослого життя, у якому змінюється світогляд, пріоритети, оточення… Де щоденно змінюєшся ти сам.
В аудиторіях і поза ними виникає багато гіпотез, думок та цілей. І скажу важливу річ: не ігноруймо їх! Творчий потяг журналістів має жити, бо хтозна, може, саме про ваш вдалий експеримент або успіх говоритимуть завтра у місті, а через кілька років у стінах університетів.
?На журфаці студенти проходять сім практик. На твою думку, чи важлива ця складова у навчанні?
– На мою думку, симбіоз продуктивного навчання і практики — запорука професіоналізму у будь-якій галузі. Якщо людина «горить» своєю справою, то для неї будь-яка можливість практикуватись — свято. За 7 практик на факультеті журналістики я пізнала специфіку роботи різних ЗМІ (телебачення, інтернет-видання) і отримала знання, що допомогли мені під час моєї першої офіційної роботи на сайті tsn.ua. Велика честь під час практичних доручень працювати с досвідченими людьми, що ще більше надихають удосконалювати журналістику й укріплювати свої навички. Тому раджу не нехтувати жодним шансом відчути себе працівником редакцій і пізнати «кухню» журналістської роботи.
?Ти вже маєш неабиякий досвід у сфері комунікацій. Як тобі вдавалося поєднувати навчання з роботою? Та чи варто так робити?
– Як я вже казала, будь-який вихід з зони комфорту — це сходинка вгору, тому боятись нічого не варто. На факультеті журналістики викладачі намагаються йти назустріч студентам, якщо вони працюють за спеціальністю. Важливо вчасно оформити індивідуальний графік навчання, поступово виконувати завдання і звісно ж, контактувати з викладачами. Моє навчання за індивідуальним графіком припало на час пандемії, тому в онлайновому режимі було простіше потрапити на пари, я могла це робити навіть під час роботи. Звісно, є свої нюанси й складнощі, але «не такий страшний чорт, як його малюють», тому – дійте. Поєднання роботи і навчання навчить вас розставлять пріоритети, писати плани й грамотно делегувати повноваження. А такі навички дуже корисні для будь-якої професії.
?Факультет дав тобі достатньо знань для того, щоб працювати в столиці?
– За 4 роки факультет журналістики дав мені багато знань і відкрив саме ті шляхи, що допомогли отримати роботу у загальнонаціональному ЗМІ. На парах було безліч практичних завдань, що розкривали наш креатив, але при цьому змушували й віддалитись від «гуманітарного ярлика» й аналізувати, зіставляти, розв’язувати задачі та найголовніше при всьому цьому — розвиватись. Перш ніж стати режисеркою монтажу в «1+1 media», я приміряла кілька разів цю роль під час виробничих практик на нашому факультеті, а їх було аж 7. Таке вдале поєднання теорії й практики на нашому факультеті допомагає зрозуміти, яка сфера власне журналістики більш підходить для студента і відповідає його творчим закликам.
?Після переїду до столиці ти почала працювати в одному з найбільших медіахолдингів. Яким був для тебе цей досвід?
– Є маленька передісторія. В 11 класі я побачила документальний фільм «ТСН. 20 років» і була так захоплена віддачею кожного працівника, що сказала: «я буду там працювати». Вже у січні 2020-го року я стала відеоредактором і SMM менеджером сайту та інстаграму tsn.ua. Про те, що я переїду до столиці, я знала ще на 1-му курсі. Але будувала плани так, що буду шукати там роботу після закінчення бакалаврату, та іноді ловила себе на думці, що є речі, які просто маю статись, незалежно від планів, міста, пори року… Такі події зазвичай стають «новим» виходом з зони комфорту, а значить — зроблять мене краще.
Робота давалась важко. Але я усвідомлювала, що без помилок не стану в майбутньому співробітником, на якого можна буде покластися і довіряти завдання без контролю. Я вчилась, старанно виправляла помилки, аналізувала роботу і дійшла до тієї самої «довіри» з боку керівництва. За 7 місяців, що я провела у редакції, мені довелось попрацювати з просуванням сторінки ТСН у різних соцмережах, монтажем відео для різноманітних рубрик сайту, написанням сценаріїв та підводок, розробкою інтерактивів та охопити ще багато видів роботи. Я вдячна за цей час, адже я змогла набратись такого досвіду, що дозволив просунутись на сходинку вище.
По закінченню співпраці з tsn.ua я потрапила на роботу до 1+1 postproduction. Там я працювала режисером монтажу телевізійної програми «Життя відомих людей». Специфіка роботи відрізнялась кардинально. Такий хід подій не налякав, а лише додав наснаги. Я вивчала нові програми, згадувала правила монтажу, драматургії та багато практикувалася. Тож бувало на роботі пропадала до опівночі. Свою роботу на «1+1 media» я закінчила у квітні 2021 року. Я вдячна за цей час і не шкодую, що покинула цю роботу, адже якщо у вас засіла думка про «свою справу», то треба скоріше наважуватись на її втілення. Коли як не зараз?
Протягом кількох місяців працюю над розробкою власних проєктів і сподіваюсь, що вони насамперед стануть корисними для глядачів — розважать і збагатять знаннями. Тож, далі буде…
?Поділись своїми інсайтами з власного досвіду та дай поради абітурієнтам.
?Досвіду багато не буває.
?Ніколи не ігноруйте творчий потяг, навіть якщо він суперечить правилам (але не законам).
?Живіть не миттю перемоги, а процесом. Цінуйте себе і «свою романтику».
?Наше продуктивне «сьогодні» — це наше успішне «завтра».
?Основою всього має бути гуманність.
?Не зраджуйте собі. Чесність важлива не лише стосовно інших.