З’явився мультсеріал, натхненням для створення якого стали роботи Марії Примаченко.

Про українську анімацію в сучасних медіа говорять не так вже й часто. Окрім того, існує думка, що нічого особливого та якісного у нас не знімають, хоча об'єктивно з цим твердженням не так просто погодитися. За останні кілька років в Україні було знято чимало непоганих дитячих мультфільмів, наприклад "Клара і Чарівний Дракон", "Руслан і Людмила: Перезавантаження", "Микита Кожум'яка" – тому можна зробити висновок, що навіть за всіх можливих недоліків української анімації, рівень якої все-таки помітно відрізняється від зарубіжної, творці мають можливість експериментувати з жанрами, форматами, стилістикою та з кожним разом вдосконалюватися. І поки любителі мультфільмів уже шостий рік поспіль чекають виходу на великі екрани стрічки «Мавка. Лісова пісня», пропонуємо подивитися на те, що ще може запропонувати нам сьогодні вітчизняна мультіндустрія. Зокрема, хочеться розповісти про один цікавий анімаційний проєкт.

4 листопада на YouTube-каналі Ukranimaua відбулася прем’єра мультсеріалу «Дивосвіт». Тривалість першого епізоду в «Дивосвіті» невелика – лише десять хвилин, тому ознайомитися з ним хоча б заради інтересу, мабуть, все ж таки варто. Але про все по порядку. Перший епізод зняли за підтримки Українського культурного фонду, режисеркою виступила Марина Медвідь (вона також працювала над мультфільмами «Козаки. Навколо світу» та «Бабай») а продюсером – компанія Art Nation, яка є власником арт-бренду Prima Maria.

Особливість «Дивосвіту» полягає у тому, що цей мультсеріал, як і, власне, «Мавка. Лісова пісня», заснований на творчості видатної українки.

«Дивосвіт» натхненний картинами знаменитої української художниці Марії Приймаченко (1909-1997), чиї роботи у стилі наївного мистецтва стали відомими та популярними по всьому світу. Її картини, як і все наївне мистецтво в цілому, характеризуються життєствердним посилом, безпосередністю у баченні навколишнього світу та численними барвистими образами.

Тому і мультсеріал населений її героями – фантастичними тваринами та птахами, що ніби ожили, зійшовши з картин Примаченко. Сюжет першої серії «Дружба – річ корисна» досить невигадливий: гордий  та зухвалий Лев кається і просить вибачення у своїх друзів за свою неправильну поведінку. Але незважаючи на такий простий меседж, мультсеріал не дає своїм глядачам занудьгувати, що є дуже важливим для будь-якого дитячого контенту. Загальний настрій – оптимістичний, як, власне, і враження від перегляду.

Набагато більше інтересу викликає тут візуальний ряд і стилістика мультсеріалу – дуже незвичайна, проте до неї досить швидко звикаєш. Анімація динамічна, і, крім того, в мультсеріалі дуже насичені, практично кислотні кольори, безліч дрібних деталей, за які чіпляється око — вони викликають бажання іноді натискати на паузу і захоплено розглядати окремі кадри.

З плюсів також можна відзначити гарну озвучку (робота Олесі Чечельницької, Катерини Сергєєвої, Романа Чупіса та Анастасії Жарнікової) – у кожного химерного персонажа свій неповторний голос, який чудово відображає характер героя. Казковий світ, продемонстрований нам у «Дивосвіті», вийшов у хорошому сенсі психоделічним, а в заставці вгадується омаж на логотип голлівудської кіностудії Metro Goldwyn Mayer (той самий, також із левом).

Цікаво й те, що зовнішній вигляд персонажів та загальна яскравість картинки наштовхує на порівняння з іншими популярними сучасними мультсеріалами, у тому числі зарубіжними – наприклад, з «Часом пригод» (щоправда, там віковий рейтинг таки вищий: 16+), де дія також відбувається у фентезійному всесвіті, а герої мають досить оригінальний та незвичайний дизайн.

До речі, щодо вікового обмеження «Дивосвіту» – мультсеріал, за словами авторів, насамперед розрахований на дітей молодшого шкільного віку, проте він також може припасти до душі й дорослим глядачам. Мультсеріал, як заявив продюсер Євген Татарінов, у кожному новому епізоді ненав’язливо порушуватиме різні теми, пов’язані з вихованням та розвитком дитини. (https://kino.24tv.ua/ru/po-motivam-tvorchestva-marii-primachenko-sozdajut-multserial_n1768578)

До того ж, за словами авторів, на даний момент вже написані синопсиси і для решти епізодів. (https://suspilne.media/179037-na-youtube-vijsov-multserial-za-motivami-tvorcosti-marii-primacenko/)

Нагадаємо, що ідея створення цього мультсеріалу з’явилася ще 2019 року. (https://detector.media/infospace/article/143970/2019-01-12-za-motyvamy-robit-ukrainskoi-khudozhnytsi-marii-prymachenko-znimut-multserial-ta-stvoryat-mural/)

Резюмуючи, можна сказати, що це дуже гарна ідея – не тільки пояснити дитині, що таке добре і що таке погано за допомогою демонстрації різноманітних ситуацій, у які потрапляють анімаційні герої, але ще й познайомити її таким чином із творчою спадщиною Марії Примаченко, національною культурою та образотворчим мистецтвом. А ось для дорослих це гарна можливість переконатися в тому, що навіть дитячі мультфільми про звірят з простою та зрозумілою кожному мораллю можуть бути креативними.

Оскільки на даний момент вийшла лише одна серія, поки що рано говорити про те, наскільки «Дивосвіт» буде популярним і як він вплине на мультіндустрію в цілому. Чи стане він проривом для української анімації або ж сподобається виключно вузькій аудиторії, покаже час, але дещо можна з упевненістю сказати вже зараз – це доволі оригінальна робота з яскравим українським колоритом, яка здатна запам’ятатися, створена за мотивами такої ж самобутньої творчості.

 

Софія Кінік