Місця України, які надихають.

Подорож місцями України, які надихають, почнеться з острову Хортиця, який є одним з семи чудес України. Перлина міста Запоріжжя, та безперечно місце для пошуку гармонії з собою і природою. Як повідомляє сайт md-ukraine.com, Хортиця- найбільший острів на Дніпрі з довжиною - 12,5 км, а шириною - близько 2,5 км, розташований між Дніпровськими порогами та плавнями Великого лугу.

Куточок з неперевершеними краєвидами, які не припиняють підкорювати серця туристів та місцевих жителів. Один острів зміг вмістити в себе Запорізьку січ, овіяну легендами та міфами різних епох,  степи, ліси, безліч рослин та масивні скелі, які складають основу заповідника.  Не менше переліченого може здивувати тваринний світ. Стрибаючі по гілках дерев білки, величезна кількість птахів, зайці, ховрахи, їжаки- все це можна побачити занурившись у  місцеві глибини. Заходи та сходи сонця стають особливими. Спостерігаючи зі скель острова, відчуваєш ніби перед тобою не одне місто, а весь світ і ти- його важлива частина. Саме там можна на де-який час відволіктись від повсякденного темпу міста та залишитися наодинці з собою і відкинути всі зайві думки.

Говорячи про Хортицю, неможливо не згадати скіфський стан- найвищу точка острову, на якій знаходяться кам’яні баби з  давніми поховальними насипами. Вже з жовтня цього року, можна піднятися на реконструйований оглядовий майданчик, звідки Запоріжжя знаходиться як на долоні. Родзинкою заповідника є музей Запорізького козацтва, де кожен може ознайомитись з предметами побуту козаків, одягом, колекціями зброї та старовинними іконами. Зазвичай, подорожі островом проходять пішки або на велосипеді, але любителі водних прогулянок здійснюють їх на каяках навколо острова, чи прогулянкою на катері. Надихаюча краса природи та енергетика в кожній частинці заповідника стовідсотково зачарує кожного та залишить приємний спогад у серці.

«Хортиця це не тільки заповідник і найбільший річковий острів у Європі. Для більшості містян і особисто для мене — це місце духовного відпочинку. Маленький природній релакс. Мандруючи цим могутнім островом завжди відчуваєш якусь силу, сповненність енергією. Кожна стежечка наче відкриває новий потаємний шлях. Мальовничі краєвиди острова лаконічно перегукуються з індустріальними панорамами міста. Все це разом змушує хоча б на мить, а краще й на години поринути у світ інтимної бесіди з самим собою», — коментує фахівець з туризму у Запоріжжі, сучасний гід Селін Артем. Отже, шукаючи своє натхнення та спокійне місце для відпочинку, кожен може завітати саме до цього мальовничого місця, яке не просто є одним із чудес України, а й яскравою сторінкою історії українських земель.


Наступною нашою зупинкою місцями України, які надихають, стане острів-коса Джарилгач. Простягається він у затоці  Чорного моря, довжиною в 56 квадратних км. Також має звання найбільшого острову не тільки в Чорному морі, а й в усій Україні, за даними сайту DiskoverKherson. Відвідувачі острову можуть побачити понад 200 лиманів і озер. Джарилгач забезпечить не тільки гарний настрій, а й покращення стану здоров’я, адже він відомий своїми лікувальними грязями та солоними озерами, вода в яких має високий вміст йоду та брому. Навіть у повітрі можна відчути це. Кришталево чисті пляжі, природа, якої не торкалась рука людини та чайки, що літають над морем- енергетика, якої так не вистачає в сірі будні. Такий відпочинок об’єднує в собі не тільки релакс біля моря, а й повне поринання у красу української природи.

Цікавою пам’яткою на острові є Джарилгацький маяк — візитівка острову, спроектований самим Гюставом Ейфелем. За даними сайту Discover.ua, маяк був побудований ще в 1902 році, висотою в 24,4 метри та видимістю світла до 14,8 милі. «Маяк Ейфеля овіяний історіями та переказами. Деякі з них поширюють навіть науковці. Зокрема, дослідники паранормальних явищ твердять, що маяк є своєрідним переходом між потойбіччям і нашим світом. Вони переконують, що споруда стоїть на місці тектонічного розлому, який за наказом Скадовського засипали і встановили зверху маяк, щоб на острів не потрапляли різні злі духи», — повідомляють сторінки публікацій сайту ua.igotoworld.com.

Говорячи про це місце, не можливо не згадати про дельфінів, які навідуються вранці до берегів острову, полюючи на риб. За статистикою сайту omore.city, острів налічує 15 видів ссавців, та крім цього можна побачити зайців-русаків, оленів, кабанів, диких свиней, незліченну кількість чайок, понад 10 видів крабів і різноманітних комах. Колись, на острові навіть можна було побачити муфлонів та коней. Джарилгач є природним заповідником національного значення, тому тварини тут не відчувають страху та гуляють зовсім близько до берега.

Джарилгач — безперечно ще одне місце, де можна шукати натхнення. Адже, що як не море надихає та заспокоює людину. Відсутність незліченних будівель та шуму, до якого люди так звикають у великих містах, додає своєї енергетики. Кожного року острів приваблює тисячі туристів з усіх куточків країни  своїм особливим спокоєм і блакитними водами Чорного моря.

Останнім місцем, яке зможе вас надихнути, та його краєвиди змусять вас повертатися знову і знову, стане Станіславський каньйон. Знаходяться каньйон на березі Дніпро-Бузького лиману біля селища Станіслав, Херсонської області. На Херсонщині місцеві, зазвичай називають каньйон «Херсонські гори». Це місце змогло поєднати у собі своєрідні гори та степову природу, а піднявшись на вершину каньйону можна побачити морські краєвиди.

За даними сайту discover.uа, з 2002 року Херсонські гори охороняються державою,  місцевість увійшла до складу природно-заповідного фонду України. Херсонські гори — це глиняні обриви над лиманом, загальна площа яких складає 660 га. Найкращим часом для відвідування цієї місцевості є весна і літо, коли схили покриваються зеленню і в повітрі витає аромат степових трав, багато з яких занесені до Червоної книги України.

Ідеальне місце, щоб побути самоті зі своїми думками, помедитувати наодинці та поринути в атмосферу справжніх українських степів. Мальовнича місцевість підкорює серця багатьох з першого погляду. Глибокі балки дивують своєю мальовничістю, а пагорби нагадують справжнісінькі гори. Станіслав щороку приваблює багато туристів, шукачів пригод та дослідників історії. Це чудове місце для любителів туризму, відпочинку з сім’єю, особливо під час заходу сонця. Також гарна можливість поплавати на човнах і байдарках, а стоячи на краю скелі та відчуваючи на собі легкий вітер, не можеш не відчувати себе щасливим.

 Ланкіна Дарина