Не соромно за гру, але прикро за результат: звіт з гри «Динамо» – «Баварія».

Де: Київ, НСК «Олімпійський» Коли: 23.11.2021 Голи: Гармаш (70) - Левандовський (13), Коман (42) «Динамо»: Бущан, Кендзьора (Караваєв, 76), Сирота, Забарний, Миколенко, Сидорчук (к), Шапаренко, Буяльський, Циганков, де Пена (Вітіньйо, 46), Шкурін (Гармаш, 46). «Баварія»: Нойєр, Павар, Девіс, Ернандес (Сарр, 46), Ньянзу (Тіллман, 84), Горецка, Толіссо, Мюллер, Левандовський, Коман (Рока, 67), Сане (Річардс, 87).

Напередодні

У п’ятому турі Ліги чемпіонів київське «Динамо» на НСК «Олімпійський» приймало гранда німецького та світового футболу – легендарну «Баварію». Багато хто, звичайно, згадував і проводив паралелі між цим поєдинком та тим самим матчем, який відбувся у далекому 1999 році. Але, ті згадки були, напевно що, тільки для красного слівця, адже та неймовірна команда Валерія Лобановського мало чим нагадує сучасного гранда. Наразі ж кияни займають останню сходинку у квартеті E, та перед п’ятим туром не мали жодного забитого м’яча, а в заліковому активі лише один пункт. Мюнхенці ж навпаки зацементували за собою першу позицію у групі та вже достроково вийшли в плей-офф європейського турніру.

Як і очікувалось, гості приїхали до столиці України без низки ключових футболістів. У когось виявили коронавірусну інфекцію, хтось не потрапив у заявку через травму, але тренер «Баварії» Юліан Нагельсманн, у будь-якому випадку, провів би ротацію стартового складу. Безперечно, суперник гратиме без кількох ключових гравців, фактор стадіону на нашу користь, оптимальний склад маємо, тому хто з нас не сподівався на диво?

Як охарактеризував бажання гостей грати на перемогу головний тренер «Динамо» Мірча Луческу напередодні поєдинку: «Ми граємо проти німців, і ця гра коштує 3 мільйони. Як ви вважаєте, чи захоче «Баварія» завтра виграти?» Цілком лаконічно та зрозуміло. Але ж як воно вийшло насправді?

Хід поєдинку

Обидва колективи розпочали поєдинок доволі жваво, проте сумбуру на полі вистачало – потрібно було звикнути до вологого газону, який тільки-но почистили від снігу. Так, до Києва прийшла зима. «Баварія» відразу забажала взяти гру під свій контроль, аби швидше призвичаїтися до погодних умов. Проте, кияни намагалися  миттєво відповідати статусному супернику. Вже в дебюті поєдинку Миколенко робив простріл зліва – нападник «Динамо» Ілля Шкурін запізнився на м’яч. Згодом тиск німців все ж таки  вилився у результативну дію. Чудовий удар через себе вдався Роберту Левандовські, який на 13-й хвилині відкрив рахунок у поєдинку. А команди і надалі намагалися звикнути до поля, раз-по-раз, наближаючись до воріт суперника. Самі атаки начебто і виглядали небезпечними, але вся їх гострота руйнувалась біля штрафного майданчика, де панував вир боротьби в жорстких погодних умовах. Але найреальніший шанс відзначитися все ж таки мали господарі: Циганков вийшов на ударну позицію, Віктору завадили повноцінно пробити по м’ячу та він покотився в бік воріт Нойера, який не влучив по сфері що котилася. Шкіряний влучив у стійку. Дуже небезпечний, хоча і непередбачуваний момент для киян.

Потім непоганого удару завдав Циганков – Нойєр відбив. Словом, у «біло-синіх» були цікаві контратаки, але до забитих м’ячів справа не дійшла. Слід згадати, що кінцівка тайму запам’яталася падінням у карному майданчику Буяльського, та арбітр пенальті не вгледів. А ось гості свій момент не згаяли: подача с флангу, Мюллер пасує на Кінгслі Комана, і той з кута воротарського майданчика «розстріляв» Бущана – 0:2.

Фото 3

Другий тайм розпочався під акомпанемент атак динамівців. Свій момент мав Шапаренко,  але двох спроб Миколі не вистачило аби реалізувати свою нагоду – Нойер спочатку витягнув м’яч, а потів перервав небезпечний простріл рукою. Та чекати довелося недовго і незабаром відбулося те, чого ми всі не бачили майже три місяці – гола киян в Лізі чемпіонів. На 70-й хвилині Денис Гармаш отримав зручну передачу від партнера та в дотик реалізував свою нагоду. Відразу ми заграли куди завзятіше. Мали декілька нагод навіть зрівняти рахунок. Одразу згадується небезпечний кутовий у виконанні господарів, коли після удару Сидорчука Нойер відбив м’яча в бік, а після прострілу Буяльського  ніхто з атакуючої ланки не встиг на замикання. Прикро, знову втрачений момент. Згадуються і два удари Віктора Циганкова з дальньої відстані, і спроба Вітіньойо після кутового. Шкода, що реалізація бажає залишати кращого, а ми від цього не розвили свою шалену перевагу у другому таймі. А грали ж і справді непогано, намагалися не грати у свій футбол.

Загалом

Як визначилося дещо згодом, «Динамо» втратило всі шанси вийти у цьому сезоні до еврокубкової весни. «Бенфіка» зіграла в нічию з «Барселоною» та набрала чотири бали за підсумками п’яти турів. Тому навіть третє місце для нас є недосяжним. Ну що ж, маємо один гол та один заліковий пункт в активі. Все могло б скластися і краще, але традиційно граємо добре тільки тоді, коли все, чи майже все втрачено…

Олександр Шелухін