Безпритульні тварини – проблема всіх і кожного

Питання щодо безпритульних тварин в Україні з кожним роком стає тільки актуальніше і, навіть, трансформувалось у проблематику. На сьогодні про це турбуються громадські організації, благодійні фонди та волонтери. Але, як показує статистика, цього не достатньо. За словами директорки міжнародного благодійного фонду Four Paws Ukraine Олесі Лісчишиної, Україна входить до десятки країн, в яких найбільша кількість безпритульних тварин у світі.  За даними міжнародної платформи ідентифікації тварин Animal-id.info UA, найбільша кількість у Кривому Розі - 3645, а найменше у Трускавці - 124 та Львові - 207.

По-перше, причиною цьому є безвідповідальність власників, які допускають неконтрольоване розмноження тварин а також нездатність утримувати їх. По-друге, ігнорування з боку органів влади. Сьогодні за жорстоке поводження з тваринами — знущання чи побої, людина може бути оштрафована від 3400 до 5100 гривень. Також можна сісти у в’язницю на строк від 6 місяців до 3 років. Але в Україні випадки осудження винних у жорстокому поводженні з тваринами поки що поодинокі. Також , немає чіткого законодавства, яке б не дозволяло викидати домашніх тварин на вулицю. Адже все починається з нашої відповідальності, точніше — безвідповідальності за тих, кого ми приручили.

Як Львів вирішив проблему з безпритульними тваринами? З 2015 року комунальне підприємство “Лев” працює за програмою «вилов — вакцинація — стерилізація — прилаштування /поверненняна місце вилову». «За 5 років підприємство опрацювало майже 3 тисячі безпритульних тварин, частина з них знайшли своїх власників, і їх було повернуто в сім’ї. Загалом нам вдалося стерилізувати 2086 тварин та ще 1760 прилаштували. Відсоток прилаштування за минулий рік досяг понад 90%», — розповіла радниця мера з питань безпритульних тварин Оксана Кошак. Також у Львові для того, щоб запобігти збільшенню кількості безпритульних собак на вулицях міста, запровадили обов’язкове чіпування. Цю процедуру роблять господарським собакам. Це є найнадійнішим методом знайти власника собаки, якщо тварина загубилась. За словами засновника міжнародної платформи ідентифікації тварин Animal-id.info UA Віктора Копача, з 2017 року у Львові вдалося прочіпувати майже 10 тисяч тварин.

Який стан з безпритульними тваринами в Запоріжжі?

В Запоріжжі досі не існує жодного муніципального прихистка для травмованих тварин, хоча в 2012 році гроші було виділено. Кожен ставиться до факту проживання на вулицях безхатніх тварин по різному: деякі підгодовують, деякі думають про безпеку себе і близьких. І обидві думки мають право на існування, а точніше, вони є результатом багаторічної проблеми міста. Проблема, яку намагаються вирішити приватні особи, на відміну від влади.

Одні з таких, громадська організація «Дай лапу, друже».

Сама організація працює за кошти небайдужих городян. А також співпрацює з всеукраїнськими та міжнародними благодійними фондами. Як зізнається керівниця притулку Ірина Дідур, цих коштів не вистачає. “Ми не маємо державного фінансування, нам практично не допомагає місцева влада. Всеукраїнські та міжнародні благодійни фонди не покривають всіх витрат організації, яка на сьогодні має понад 300 тварин. У нас є окремі тварини, які фінансуються фондом “Щаслива лапа”. Їх двоє і зараз ми подали заявку на третю, але в клініці їх 16. Ми завжди подаємо заявки, пишемо листи до благодійних фондів, і разово нам можуть надіслати безплатний корм, але їсти хочеться щодня”, — говорить Ірина.

https://youtu.be/HcQjbToSX6c

Чим можна допомогти притулку ?

  • До притулку можна прийти та вигуляти тваринку.
  • Допомогти можна кормом, ліками та теплими ковдрами.
  • Також за певною процедурою можна забрати тваринку додому. “Є певні речі, які власник має виконувати. Якщо людину це влаштовує, то ми передаємо тварину. На сайті регулярно можна побачити, як наші тварини знаходять будинок. Всі тварини по можливості прилаштовуються, але наша мета не просто віддати, а знайти  будинок, де умови утримання будуть кращими, ніж у притулку та господарі піклуватимуться, відповідно до законів України, правил утримання тварин”, — зазначає Ірина Дідур.
  • А головне бути не байдужим до цього. «Хочеться, щоб суспільство повернулося обличчям до проблеми й зрозуміло, що від кожного з нас залежить наявність такого місця та його розвиток. Якби люди б замислилися над цим, то тварини б не відчували голоду і ми змогли б допомогти ще більшій кількості тварин», — додала Ірина.

 

Над матеріалом працювали: Владлена Манько,

Дар’я Щербак,

Христина Сафонова,

Олександр Манін.