Гостинність країн ЄС для українців

Однією з найактуальніших тем на сьогодні для українців це перебування в інших країнах. Які привілеї для українців у деяких країнах?

Угорщина — одна с найближчих країн до України. Вона не лише найближча а ще одна з країн яка активно надає допомогу українським переселенцям.

Перше місто до якого доїзжають українці це Захонь. Там вже кожен обирає куди йому треба їхати далі. Якщо ти українець, тобі нададуть такий рівень домогти, що ти від того що не очікував такого просто можеш розплакатися.

Кожен волонтер виконує свою роль. Є волонтери які зустрічають тебе прямо з потягу та кожному допомагають донести речі.  Інші перехоплюють тебе та дають безкоштовні білети то Будапешту та інших міст Угорщини. На вокзалі є намет у якому кожен може не лише поїсти, а взяти із собою їжу яку йому дають. Безкоштовна їжа, безкоштовні напої, безкоштовна ночівля, безкоштовні білети — це все надається українцям в якості допомоги.

У Будапешті волонтери вас майже знімають з потягу, дають дуже багато продуктів та також допомагають з речами. На вокзалі багато перекладачів, оскільки не всі угорці-волонтери розуміють російську або українську мову. Ви можете звернутися до них, щоб вони знайшли вам житло (безкоштовне або платне, залежить від ваших можливостей), ви можете обрати яке саме житло вам потрібно: квартира, хостел або готель.

Також якщо у вас немає одягу, на вокзалі є місце де вам його дадуть. У центрі вокзалу стоять намети з продуктами, напоями, дитячими речами (підгузки, каші), навіть кормом для тварин. На виході з вокзалу вам пропонують гарячі перші та другі страви. У міському транспорті для українців безкоштовний проїзд до кінця травня. У великих містах Угорщини у церкви привозять одяг та харчі, які українці можуть вільно брати.

Німеччина

Показуючи український паспорт проїзд на будь-якому виді транспорта безкоштовний. Звернувшись до центру допомоги мігрантам, українцям видається тимчасове житло, після цього ви автоматично стаєте у чергу на видачу довгострокового житла. Держава надає квартири переважно без меблів, та ви можете навпіл с державою оплатити меблі. Надається безкоштовна медична страховка. Українці можуть записатися на безкоштовні курси с німецької мови.

У різних містах є пункти безкоштовної видачі одягу для дорослих та дітей. Такі ж самі пункти є з видачею продуктів, але ти повинен купити талончик, який коштує 3 євро, завдяки якому ти можеш пройти та брати скільки тобі потрібно продуктів. У Німеччині українцям видають безкоштовні сім-карти з безлімітним інтернетом, дзвінками та смс.

Берлінські визначні пам’ятки та музеї пропонують безкоштовні квитки на всілякі заходи в Берліні, та на відвідування дитячого музею або перегляд вистав в театрі. Crisis Chat Ukrainian пропонує безкоштовні психологічні консультації для людей, які постраждали від війни в Україні – англійською та українською мовами. У фітнес-клубах McFit біженцям від війни можна тренуватися 3 місяці безкоштовно, достатньо показати український паспорт.

Чехія

Я вирішила запитати у своеї подруги Наді Козьмик, мешканки Запоріжжя , яка поїхала до Праги, що вона пережила:

«Взагалі на кордоні Чехії є пропускний пункт, там у нас перевірили паспорти і вже там зустрічали волонтери — у них було багато гарячої їжі, супи, другі страви, бутерброди, солодощі, чай,  кава, соки, все можна брати безкоштовно, поряд стояли коробки з  засобами гігієни і одяг, кофти теплі в основному, для тих хто замерз у дорозі, нові ковдри.

На цьому пункті ми мали привал, а далі поїхали до вокзалу.  Там ще більше волонтерів, скрізь люди в жилетах зелених — це означає, що вони надають допомогу і можуть говорити українською або російською.  Для тих у кого немає знайомих, ці люди допомагають шукати хостели, місця для біженців, квартири тощо.  Черги великі, а волонтерів багато.  Повсюди були ще всякі аніматори і переодягнені в костюми казкових персонажів люди, які заспокоювали і веселили дітей, давали їм цукерки та маленькі подарунки, нібито мішечки в якому блокнот, розмальовка, олівці та фломастери щоб дітям були чимось зайнятися.

Так само як і на кордоні, було багато їжі, води, засобів догляду, базові речі, одяг та іграшки.  Багато місцевих навіть залишили коляски та автомобільні крісла для маленьких дітей.

А далі кожен роз’їжджався по своїм місцям, кого куди відправили.  Протягом 7 днів, начебто, по приїзду потрібно звернутися до центру для отримання Візи толерантності або Візи біженця.  Там черга, і теж багато волонтерів із їжею та речами.

Після оформлення дають страховку відразу і ставлять штамп у паспорті.  У цьому центрі можна стати на облік у біржу праці та знайти роботу але це займе якийсь час оскільки багато бажаючих.

Поки в тебе немає роботи, держава даватиме якусь певну суму на життя тобі особисто, а якщо ти живеш у сім’ї або в таборі біженців, то оплачують і утримують тебе вони».

підготувала: Марія Гедікова