Повертаємо забуте — приклади з української культури , які мало хто згадував до війни

А й правда, крилатим ґрунту не треба. Землі немає, то буде небо. Немає поля, то буде воля. Немає пари, то будуть хмари. В цьому, напевно, правда пташина…

Широко відомим вірш «Крила» Ліни Костенко став після того, як його продекламував ще Богдан Ступка. Запис вірша був прологом церемонії «Гордість країни» у 2011 році. Проте у 2022 вірш голосом актора залунав з новою силою, ще більш потужною хвилею.

Чи робив хтось раніше татуювання з фразою “Крилатим грунту не треба”? А от зараз цей вислів є досить актуальним серед тату майстрів. Багато охочих приходять до  студії, щоб закарбувати цей напис на своєму тілі.

Також вірш Ліни Костенко у виконанні Богдана Ступки став популярним звуком у ТікТок.

  Цікавим є те, що в більшій мірі такі “тренди” просуває саме молодь, яка ще декілька років тому не хотіла приділяти багато уваги українській культурі у шкільній програмі. Але зараз блогери та просто активні користувачі соцмереж роблять акцент саме на українському – вірші, проза, картини, пісні.

Яскравим прикладом модернізації нашої культури є пісня “Москаль некрасівий” Jerry Heil.

Якщо взяти хоча б декілька рядків з цієї пісні, то можна провести аналогію з українською народною піснею.

Ось так виглядає текст сучасної пісні:

Ой, на горі москаля ждуть!

Ой, на горі москаля ждуть!

А попід горою, яром-долиною

ЗСУ йдуть, ЗСУ йдуть

 

А ось так української народної:

Ой на Горі тай Женці жнуть

Ой на Горі тай Женці жнуть

А попід Горою яром-долиною Козаки йдуть

Гей долиною гей широкою Козаки йдуть

Декілька студентів факультету журналістики поділилися своїми думками з приводу повернення культури минулого та популяризації української класики:

Вадим Сорвін, наприклад говорить, що  в основному зустрічає пісні гурту “Океан Ельзи” на воєнну тематику. Такі пісні надихають та змушують Вадима вірити в якнайшвидшу перемогу України.

А ось, що з цього приводу думає ще одна студентка Чичика Ліза: “Найчастіше я зустрічаю пісні: покладені на музику вірші, різні сучасні переспіви старих пісень. На мою думку, це пов’язано з тим, що зараз все більше українців переходить на державну мову, більш детально знайомиться з українською літературою. А вона у нас така чудова і неповторна, що неможливо пройти повз, ось людям вона і западає в душу, а вони, в свою чергу, творчо висловлюють своє захоплення нею. Найчастіше зустрічаю “kurs valut” (вірш Сковороди), а також творчість Жадана.

Павло Фролов говорить, що найчастіше зустрічає вірш «І жінка з чорним, як земля, волоссям…» Сергія Жадана, в його власному виконанні: “Вірш цей траплявся мені часто ще й до війни. По-перше, він прекрасний, дуже чуттєвий. Гадаю, нема нічого дивного в тому, що він такий популярний, адже він просто хороший. По-друге, зараз більше людей цікавляться українською культурою, тому намагаються якомога більше її ширити — в мережі, вдома, серед друзів. Гадаю, це теж вплинуло на популярність цього вірша”.

Вивчайте українську культуру, адже вона така чудова!

Івашкевич Ольга