У Запоріжжі пройшов перший фестиваль андеграундної української рок-музики

Перший "BlackShadowFestival"  відбувся 18 квітня в Запоріжжі. Захід мав на меті донести до жителів міста якісну українську музику таких стилів, як рок-н-ролл, гранж, панк, альтернатива та гаражний рок. Ініціатором фестивалю виступив запорізький гурт Skystation.

Як кажуть хлопці, всю організацію взяв на себе гітарист Віталій Белламі:

«З самого початку була ідея зробити одноденний фестиваль, де зіграють 5-7 гуртів у стилях Indie Rock, Grunge, Garage, Punk, Alternative Rock, Psychedelic Rock-n-Roll. Чому саме в таких стилях? Це цікаве запитання, бо якось так в Запоріжжі склалося, що проводиться безліч концертів у стилях поп, метал, хард-кор. А з якихось невідомих мені причин, такі стилі як Indie Rock, Grunge, Garage, Punk, Psychedelic Rock-n-Roll ігронуруються. Тобто, звичайно, концерти в таких стилях проводяться, але їх організовується порівняно небагато», — розповів організатор Віталій Белламі.

Велися переговори ще з декількома гуртами, з різних міст України, але через мінімальний бюджет не всіх вдалося запросити у Запоріжжя в цьому році. Організатори знайшли 5 колективів, які з радістю відгукнулися і зголосилися грати на першому ?BlackShadowFestival 2015?. Це Дніпродзержинське тріо «Red. Cat. Fish.», що грають індірок та гранж. Гості з Дніпропетровська «Virophage», які створюють музику, поєднуючи електронні елементи, драм-н-бейс та альтрантивний рок. Далі, панк гурт із Запоріжжя «СтоЯк1». Запоріжці «BadMovieTitle«, що грають в стилі «альтернатива» та «SKYSTATION«, музика яких наповнена старим добрим інді-роковим, гранжевим і гаражним звучанням та приправлена стоунером й психоделічнимрок-н-роллом.

На кілька питань від кореспондента радіо Universe відповів ідейний натхненник фестивалю Віталій Белламі:

— Як щодо організації? Чи виправдані всі сподівання?

— Хотілося організувати все на високму рівні. Хоча бюджет фестивалю був мінімальним, вважаю, що це майже вдалося. Чому «майже», бо розраховували на трохи більшу кількість людей у залі. Проте, як показує практика, головне не кількість, а якість. Адже публіка, що зібралася на «Black Shadow Festival 2015», примємно порадувала своєю віддачею. Це дуже важливо, особливо для музикантів.

— Звідки прийшла ідея назвати фестиваль саме так? Чому Black Shadow?

— Один з основних стилів музики, що буде представлений на фестивалі — це Independence Rock, тобто, в перекладі — незалежність, свобода. Звідси мотоцикли. До того ж історично склалося, що такі жанри як Indie Rock, Grunge, Garage та Psychedelic Rock-n-Roll пов’язані з мотоциклами та мотокультурою. А «Black Shadow» — це модель старого мотоцикла, яку ми й використали для оформлення афіші фестивалю.

— Які залишилися враження після фестивалю?

— Дякую Всім слухачам та гуртам, що долучилися до першого «Black Shadow Festival 2015»! Також дякую клубу «ЗРК» за концертний майданчик та гарний звук. Дуже приємно, що в Запоріжжі є поціновувачі цікавої якісної музики в стилях IndieRock, Grunge, Garage, Punk, Alternative Rock, Psychedelic Rock-n-Roll. Маю надію, що фестиваль буде проходити кожного року. Головне, старт відбувся. Судячи з відгуків, публіці сподобалось, а значить у 2016 році «Black Shadow Festival» відбудеться точно! Можливо, якщо вдасться знайти фінансування, це вже буде оупен-ейр фестиваль!

https://www.youtube.com/watch?t=63&v=q5lTAZhwImk

На сцені запорізького рок-клубу ЗРК виступили як запорізькі команди СтоЯк#1, Skystation, BadMovieTitle, так і гості із Дніпропетровська Virophage та Дніпродзержинська RedCatFish.

«Перший, BlackShadowFestival 2015 пройшов неймовірно. Дякуємо усім колективам які приймали участь разом з нами, ви створили атмосферу свободи та драйву яку несе з собою BlackShadowFestival, а ми виступаючи у якості хедлайнерів змогли донести атмосферу докінця! Окремо хочемо висловити вдячність хлопцям з SKYSTATION за те, що вони надихнулися на створення такого фесту як BlackShadowFestival та організували його!!! Не зупиняйтеся та робітьцей ФЕСТ краще, адже саме таких заходів не вистачає Запоріжжю! Також не можемо не подякувати усім хто прийшов та до останнього залишався з нами і разом з нами створювали ту незабутню атмосферу!» – говорять учасники гурту BadMovieTitle.

Шалена атмосфера зарядила не тільки музикантів, але і відвідувачів. Різноманіття стилів об’єднало під дахом ЗРК багато поціновувачів справжнього року в Запоріжжі. Своїми враженнями поділився гість фестивалю Олександр Кравченко:

«Спасибо организаторам и всем музыкантам, было очень драйвово и круто. Радует, что в Запорожье проводятся такие мероприятия на которые можно прийти послушать хорошую музыку, надеюсь что в будущем нас ждут еще похожие фесты».

Організатори планують, що захід стане щорічним. Зараз, уже приймаються побажання від слухачів, щодо гуртів, які б вони хотіли побачити на «BlackShadowFestival 2016».

Дар’я Таранець