Фотовиставка «Не проГАВ друга» у Запоріжжі: як безпритульний собака може стати щасливим

У виставковій залі Запорізької спілки фотохудожників на початку червня відкрилася фотовиставка з оригінальною назвою "НепроГАВ друга". Учасники експозиції поділился чудовими кадрами, з яких на гладача дивляться щасливі собаки, які донедавна були безпритульними, а на знімках вже сидять на руках своїх нових власників

Фото: Юлия Малка


Собака є накращим, найдосконалішим та найкориснішим придбанням  людини.

Ж. Кюв’є


Фотовиставка «Не проГАВ друга» у виставковій залі Запорізької спілки фотохудожників відкрилася 2 червня. Авторами цього соціокультурного проекту стали волонтери громадської організації та звичайні жителі м. Запоріжжя Максим Щербина, Яна Сасіна та Наталія Лобач.

Фото: Юлия МалкаФото: Юлия Малка

Фото: Юлия Малка

Фото: Юлия Малка

На експозиції представлені фотографії запоріжців зі своїма улюбленцями — собаками, що з безпритульних перетворилися на домашніх. Переглядаючи ці знімки, складно залишитись байдужим: неможливо не помітити, як міняється погляд тварини, котра знаходить дім та люблячого хазяїна. 

Фото: Юлия МалкаФото: Юлия Малка

Фото: Юлия Малка

Фото: Юлия Малка

Фото: Юлия Малка

Фото: Юлия Малка

Кожен учасник фотопроекту розповів власну історію знайомства зі своїм чотирилапим другом. Виявилося, що хтось із самого дитинства мріяв про собаку, а хтось навіть і не планував домашнього улюбленця. Організатор виставки Максим Щербина розказав про своє знайомство з Булкою — безпритульною собакою, яка завдяки хлопцю отримала дім та веселу кличку :

«Булку ми знайшли через декілька днів після її народження – хтось підкинув ще сліпе, пузате цуценя, котре верещало на весь під’їзд. Через велике пузо собаку і назвали Булкою. Годували ми її молоком та кашами через шприц. Вигодували Булку до того, що маленьке боязке цуценя перетворилося на величезну чорну собаку з двома заповітними мріями на кожень день – добряче поїсти та від душі погулятина вулиці!».

Максим Щербина

Окрім естетичної насолоди організатори мали на меті донести до глядачів зміст проблеми безпритульних тварин у Запоріжжі в умовах відсутності якісної та гуманної програми поводження з чотирилапими. Пропозицією щодо вирішення цього питання стало будівництво центру для тварин та впровадження системи ВСВ (вилов-стерилізація-випуск). І, звісно ж, кожен мешканець Запоріжжя може стати хазяїном пухнастого (або не дуже) друга — це і є найголовніша допомога. 

Також гостям виставки «Не проГАВ друга» пропонуються до ознайомлення буклети Запорізької молодіжної громадської організації «Служба захисту тварин», в яких докладно розповідається про міфи та реальність процедури стерилізації тварин.

Фото: Юлия Малка

Фото: Юлия Малка

Фото: Юлия Малка

Фото: Юлия Малка

Фотовиставка триватиме до 8 червня у виставковій залі Запорізької спілки фотохудожників (пр. Соборний, 159), тож кожен охочий ще має час, щоб ознайомитись з нею особисто. У майбутньому організатори планують робити такі експозиції прямо у дворах Запоріжжя, щоб залучити до цієї проблеми якомога більше мешканців міста.

Автор: Юлія МАЛКА