Студенти факультету журналістики ЗНУ зустрілись із фотохудожником Борисом Дворним

Третьокурсники факультету журналістики Запорізького національного університету в межах вивчення навчальної дисципліни «Традиційний і новий репортаж» узяли участь у зустрічі з членом Спілки журналістів України Борисом Дворним.

Фото: www.znu.edu.ua

Гість розповів, що фотографією захопився ще у шкільні роки, з юних літ відвідував черкаський фотоклуб «Славутич», приймав участь у республіканських та міжнародних фотовиставках. Далі навчався на операторському факультеті Всесоюзного державного інституту кінематографії у Москві. Працював у багатьох ЗМІ, зокрема, тривалий час був власним кореспондентом «Укрінформу» в Запорізькій області.

Студенти із задоволенням послухали його розповідь про багаторічний професійний досвід, цікаві історії з радянської журналістики. Б. Дворний проаналізував ситуації, коли органи пропаганди ціною маніпуляцій візуальною інформацією впливали на суспільну думку, запропонував поміркувати, до яких наслідків це може призводити. Він розповів, що основною властивістю фотографічного зображення є «нерукотворність», документальність, а радянські пропагандистські ЗМІ іноді порушували цей принцип.

Також він поділився своєю думкою щодо ступеню засвоюваності фотографічних повідомлень: «Вербальна інформація зашифрована, а візуальна – відкрита», – пояснив він, маючи на увазі, що зображення всіма людьми легко сприймаються, незалежно від знання мови.

Борис Дворний провів майстер-клас із роботи над фоторепортажем, детально зупиняючись на деяких технічних нюансах фотографії. Його головна порада майбутнім журналістам така: не слід порушувати принципи документальності у репортажних фото. Крім того, фотокор повинен знаходити спільну мову з об’єктом знімка.

Наостанок студенти мали змогу задати питання, які виникли у них під час зустрічі.

Микола МЕЛЬНИЧУК

Джерело: www.znu.edu.ua