Сучасні українські пісні про війну

Українські пісні відображають актуальні події, які зараз переживають українці. Сучасні виконавці створюють ці пісні для того, щоб підтримати українців у такий складний час. Саме пісні допомагають триматися під час війни, вони підтримують бойових дух українців. Зараз пісні відображають емоційний стан нашого народу, наші переживання щодо війни. Пісні про війну мають важливість для українців, адже допомогають впоратися з переживаннями та допомагають триматися.

  1. Леся Нікітюк — «Блакитні очі», 2022 рік.

Пісня вийшла 21 червня 2022 року, в цей день також вийшов кліп на ліричну пісню. Ця пісня створювалась у співавторстві з Євгеном Матюшенко та Миколою Мартинюком, вони написали текст  пісні. Музику писав композитор Руслан Квітка. Пісня присвячена другу телеведучої, Денису, який загинув на війні, а також всім, хто зараз захищає країну. На своїй сторінці в Instagram Леся Нікітюк зазначила: «Блакитні очі»… Присвячую всім, хто боронить нашу Україну. А особливо моєму другу Денису Ріхтеру, який загинув у Луганській області». Кліп на пісню має 925 тисяч переглядів на YouTube, а також 38 вподабойок та 1,5 тисяч коментарів, де аудиторія ділиться своїми позитивними враженнями від пісні.  Кліп має кадри з українськими військовими, які зараз знаходяться на фронті. Також у кліпі зображена послідовність подій війни  та зворушливі моменти.

2. Антитіла — «Фортеця Бахмут», 2023 рік.

Гурт представив пісню 3 лютого 2023 року, її присвячено українським захисникам, кліп на пісню вийшов 10 лютого 2023 року. Мелодію  до пісні написав військовий Сергій  Вусик, учасники гурти доповнили її аранжуванням,  автором тексту виступив лідер гурту «Антитіла», Тарас Тополя. В матеріалі « Тарас Тополя  розповів про створення пісні:  «Лірика до пісні була написана досить швидко. Сама гармонія, мелодія була створена «Антитілами» досить давно. Прийшло розуміння того, що потрібно зробити щось, що б підбадьорило наших побратимів, наших військовослужбовців, всіх учасників Сил Оборони України – стояти, боротися. В самому тексті досить чесно, без купюр передано всі ті речі, які, в тому числі ми, відчували перебуваючи на передовій». Кліп знімався в Бахмуті, в кадрі зображено реальну роботу військових. Режисером кліпу є Віктор Скуратовський. Зйомки кліпу відбувалися при прохолодній погоді, вони тривали три дні при мінусовій температурі. В матеріалі «Viva» режисер кліпу зазначив: «Знімальний   процес розпочався заздалегідь. Разом з командуванням вибрали і узгодили визначені позиції, готувались цілі. Наступні дві доби тривали зйомки з одночасним вивченням місцевості, роботою підрозділу і знищенням ворога». В матеріалі інтернет-видання «Район Культура» зазначено хто саме, знімався в кліпі: а  кадрі – бойовий підрозділ 59 гаубичного артдивізіону 45 окремої артилерійської бригади. Кліп на пісню має 14 мільйонів переглядів на YouTube та 254 тисячі вподобайок. Також кліп займає 11 місце серед найпопулярніших на YouTube.

Кадр з кліпу «Фортеця Бахмут»

3. Yarmak feat. Alisa – «Дике поле», 2022 рік

Пісня вийшла 7 травня 2022 року, репер Yarmak записав її в колабораціїї зі співачкою Алісою Панчук. Пісня присвячена захисникам Маріуполя, під відео до пісні на YouTube Yarmak зазначив: «Цією піснею я хочу підтримати бойовий дух наших воїнів, а особливо захисників Маріуполя, які сьогодні показують небачений в світі героїзм! Найбільше, що мене турбує останнім часом – це їх життя! Одні з найкращих бійців нашої країни опинились в повному оточенні і потребують нашої підтримки та уваги всього світу». Щодо створення пісні, в інтерв’ю «УНІАН» виконавець Yarmak розповів: «Емоцій було дуже багато. І плакав я, бо втрачав друзів. Боляче було. І від цього народжуються деякі пісні. Деякі пісні народжуються від гордості. Ти дивишся, ти пишаєшся народом, як кожен боєць віддає своє життя за нашу країну. Це народжує справжні емоції… Навіть на передових позиціях хлопці знаходять час і посміятися, і відволіктися від усього». 2 липня 2022 року, виконавці випустили анімоване відео на пісню. Анімаційний кліп має 19 мільйонів переглядів на YouTube та 233 тисячі вподобайок. Також відео займає 28 місце серед найпопулярніших кліпів на YouTube.  

Кадр з анімованого кліпу «Дике поле»

4. Шабля – «Браття Українці», 2015 рік.

Пісня була написана лідером гурту «Шабля» Вовою Гейзером, ще у 2014 році, але більшої популярності вона отримала саме в 2022 році. В 2016 році пісня отримала офіційний статус гімну АТО. Автор пісні в матеріалі «Українській правді»  зазначив: «Пісня «Браття Українці» була написана незадовго до початку бойових дій на Донбасі. Для мене ця пісня стала пророчою, а відтепер її офіційно визнано Гімном АТО».Кліп на пісню вийшов 16 квітня 2014 року, має 16 мільйонів переглядів на YouTube та 182 тисячі вподобайок.

Кадр з кліпу «Браття Українці»

5. Skofka – «Чути гімн», 2022 рік.

 Відомий український репер Skofka (справжнє ім’я виконавця Володимир Самолюк) випустив 29 липня 2022 року трек «Чути гімн», який присвячено Валентину Коноводову — другу автора, що загинув захищаючи Україну. Skofka написав, що  «Поки буде «чути гімн» в усіх містах України, доти і буде жити Україна». Кліп на пісню вийшов 1 серпня 2022 року, режисером була Аліна Іванченко. Наприкінці серпня та на початку вересня 2022 року, пісня очолила українські хіт-паради в YouTube, Apple Music та Spotify. Під кліпом автор зазначив: «Поки буде «чути гімн» в усіх містах України, доти і буде жити Україна! Наш народ вже показав себе і на що готовий, щоб захистити своє. Ми обов’язково вистоїмо і переможемо, жаль тільки якими жертвами. Цей трек я присвятив своєму другу Коноводову Валентину Валентиновичу, другу з дитинства який загинув захищаючи нашу Україну. Вічна пам’ять тобі друже, вічно тебе будемо пам’ятати. «За нами правда, значить вистоїмо ми ваші вистріли, за нами правда, а її ніяк не пристрелить» Кліп має 42 мільйона переглядів на YouTube та має вподобайок займає 9  номер в списку найпопулярніших кліпів.

6. Azizaa – «Херсон»,  2022 рік.

Авторка та виконавиця пісні «Херсон», українська співачка Azizaa (справжнє ім’я виконавиці Єлизавета), випустила пісню та кліп одночасно,  18 червня 2022 року. На своїй сторінці в Instagram виконавиця зазначила: «Радію, розгорнути для вас своє серце, ця пісня була написана, коли я була в окупації, ця пісня робилась з великою любов’ю». Мелодію до пісні підбирала сама виконавиця та авторка тексту Azizaa, аранжування до пісні робив композитор Микола Соломенн. Режисером відео був Олександр Господінов. Кліп має 202 тисячі переглядів на YouTube та 6 тисяч вподобайок.

Кадр з кліпу «Херсон»

7. Тарас Боровик — «Байрактар»,  2022 рік.

Пісня вийшла 1 березня 2022 року, кліп на пісню вийшов 20 травня  2022 року, його зняли військовослужбовці з академічного оркестру ЗСУ. Автор пісні український сценарист Тарас Боровик, який наразі знаходиться в ЗСУ. З моменту виходу  пісня отримала 700 тисяч переглядів на YouTube, після її блокування, пісня  почала активно ширитись в інших соціальних мережах . В інтерв’ю «Obozrevatel» виконавець пісні та автор розповів: «Меніз  командування подзвонили та сказали: зараз, в цей момент, коли «Байрактари» рятують наші війська і зупиняють ворога на підході, можеш написати твір, яким можна сказати «спасибі» туркам за ударний безпілотник? Я сів і за 15 хвилин написав пісню « Пісня має версію на трьох мовах: англійська, турецька та арабська.  Кліп було знято на фоні розбитої  російської техніки. Також кліп  має 46 тисяч переглядів на YouTube та 1 тисячу вподобайок.

     Кадр з кліпу «Байрактар»

8. Люся Кава – «Ukrainian girl»,  2023 рік.

Пісня вийшла в березні 2023 року, вона присвячена жінкам військовим, які зараз перебувають на фронті. Кліп на пісню вийшов 28 березня 2023 року. Під відео виконавиця зазначила: Нова пісня UKRAINIAN GIRL — про сильних жінок, які зараз на фронті і тих, які тримають тил, а також це подяка всьому демократичному світу, який підтримує Україну та українців. Режисером кліпу є Антон Пожидаєв, саме він реалізував ідею кліпу, яку хотіла втілити співачка Люся Кава. Пісня має українські та англомовні куплети. В матеріалі від радіо «Максимум» Люся Кава розповіла: «Я ніколи не мріяла про сцену Євробачення, але після виходу пісні «Незламна» мені почали писати в соціальних мережах, що я маю написати пісню і спробувати свої сили на національному відборі. Так в мене народилась пісня «UKRAINIAN GIRL» про сильну українську дівчину». Кліп має 409 тисяч переглядів на YouTube та 4 тисячі вподобайок.

Кадр з кліпу «Ukrainian girl»

9. Molodi — «Дім», 2023  рік

Новий український гурт «Molidi» написав пісню про рідне місто Маріуполь, пісня присвячена саме йому. Гурт представив пісню одночасно з ліричним кліпом 24 травня 2023 року. Під кліпом виконавці зазначили: «Пісня «Дім» дуже важлива для нас. Писали її з думками про рідне зруйноване місто і сумом за близькими, з якими ми не бачимось через те, що війна нас роз’єднала». Режисером кліпу є Олександр Сталовієров, він працював над кліпом зі своєю командою.  Кліп має 288 тисяч переглядів на YouTube та 2 тисячі вподобайок. Головна ідея кліпу та пісні, це цінність спогадів до війни  та родини, яка оточує під час труднощів.

Кадр з кліпу «Дім»

10. Наталія Могилевська – «Місяць» (нова версія), 2022 рік.

Відома українська співачка оновила свою пісню «Місяць», яка вийшла 1999 року.  В 2022 року  Наталія Могилевська залишила мелодію пісні, але змінила слова на більш актуальні. Нові слова до пісні написав вчитель співачки Юрій  Рибчинський. У новій версії тексту йдеться про військові події. В своєму Instagram співачка зазначила: «Молюся про міста України: Маріуполь, Буча, Ірпінь, Гостомель, Харків, мій рідний Київ і Чернігів милий, який так мужньо тримає оборону і захищає собою столицю. А Донецьк, Луганськ, Крим. За всі міста України, за людей моїх рідних – і живих, і тих, хто вже пішов. Молюся за вас всім серцем!». Також в своєму Instagram, Наталія Могилевська опублікувала відео до пісні, в якому показано різні міста України. Публікація має 39 тисяч вподобайок  та 1 тисячу коментарів, де аудиторія ділиться позитивними враженнями від пісні.

Кадр з відео до пісні «Місяць»

Анастасія Лиховоз