Вибратися з кімнати за 60 хвилин: квест-руми Запоріжжя

З кожним роком індустрія розваг набуває все більш різноманітних форм. Зокрема за останні декілька років великої популярності набули так звані "Квест-кімнати" або "Квест-руми"

quest room komnata zaporozhye Джерело: http://vk.com/closedrm

Перші квест-кімнати з’явилися в Україні у 2014 році. Дебютним квест-румом стала кімната «Зачинені». Сьогодні квест-кімнати в Україні доступні майже у всіх великих містах країни. Так, у Запоріжжі їх вже більше 15, і з кожним місяцем їх кількість зростає.

Концепція гри досить проста. Ви потрапляєте в гостьову кімнату, де на вас чекають організатори з розповіддю про сюжет гри. У команді може бути 2-7 учасників, залежно від віку та рівню складності квесту. До речі, одна з обов’язкових умов: електронні пристрої потрібно залишити поза кімнатою. Отже, за вашою спиною зачиняють двері і… ви опиняєтесь у загадковому приміщенні, облаштування якого залежить від обраного вами сюжету. Ви не одразу помітите цілу низку секретів. Проте, якщо розпочати уважне дослідження кімнати, то можна знайти чимало загадок. Ви шукаєте потрібні ключі, змішуєте реактиви, відкриваєте кодові замки, паралельно намагаючись розгадати основну загадку кімнати та нарешті вибратись із неї. Найчастіше на розв’язання всього ребусу вам відводиться лише 60 хвилин.

quest room zaporozhye

Джерело: http://vk.com/id303819850

Найпопулярнішими у Запоріжжі є такі квест-руми:

  • «Втеча»
  • «Закрито — У лабораторії»
  • «Escape — Сірі будні»
  • «UnLock — Кімната Да Вінчі»
  • «Підземелля»
  • «Прокляття Древніх»
  • «Exit — Кімната маніяка»
  • «Next Level»
  • «Insider — Кімната Франкенштейна»
  • «Пила»
  • «Мовчання ягнят»

В залежності від сюжету кімнати можуть різнитися не лише декорації, а й умови, в яких ви опиняєтесь. Так, наприклад, при проходженні «Втечі» команда ділиться навпіл і ви опиняється у двох різних кімнатах. І для того щоб вибратись доведеться злагоджено працювати.

Проте, навіть якщо деякі загадки опиняються надто важкими, ви завжди маєте право на підказку. До питання комунікації теж підходять по-різному. В одній з квест-кімнат зв’язок з «керівниками операції» відбувається по раціях, в іншій — завдяки камерам відеоспостереження. Варіантів звичайно не безліч, але деяке різноманіття є.

Але ж загалом основною задачею компаній, що займаються проектуванням квест-румів, є не стільки розробка надважких ребусів, скільки бережливе ставлення до атмосфери та антуражу тієї чи іншої історії. Завдяки цьому кожен гравець може відчути себе частиною надзвичайної пригоди.

Також слід зауважити, що ціна за годину перебування у такій кімнаті не надто висока. Здебільшого ціни варіюються від 150-200 до 500 гривень, в залежності від розміру команди та складності проходження.

То ж, якщо хочете розбавити свою повсякденність якоюсь надзвичайною пригодою — завітайте до однієї з таких кімнат та спробуйте себе у ролі рятівника світу!


З історії виникнення

Історія появи квест-кімнат бере свій початок з Кремнієвої Долини, що в США, де групою системних програмістів у 2006 році була створена перший квест-рум «Origin». Сама гра виникла завдяки ідеї перенести в реальність браузерні квести типу «escape the room», які були популярні на початку 2000-х рр. Всі головоломки в » Origin » були запозичені з творів Агати Крісті.


Автор: Микита Пасечний