Перше антикафе у Запоріжжі припинило свою роботу
24 березня на офіційній сторінці антикафе "Бочка Меду" з'явилась інформація про закриття закладу. Причиною закриття власник називає "проблеми з приміщенням"
Ця новина сколихнула молодіжну спільноту Запоріжжя, адже з цього закладу все почалось. Антикафе, тайм-кафе або smart-cafe в Запоріжжі стали відкриватися в 2012 році. Першим таким антикафе стала «Бочка меду».
Особливістю цих закладів є те, що платите ви не за страви, які споживаєте у ньому, а за гарно проведений час. Так у кожному антикафе є певна ціна за годину перебування та умови, чим ви можете користуватися протягом цього часу. Заклад, звичайно, надає деякі продукти — печиво на вибір, чай, кава, соки, які ти можеш поглинати у будь-якій кількості — проте приходять сюди не задля того, щоб поїсти. Здебільшого люди збираються у таких місцях, щоб гарно провести час за спілкуванням та настільними іграми.
Багато кружків та дитячих студій використовують такі заклади як місце проведення занять та тренінгів (зокрема клуби юних художників або розмовні клуби, де вивчають англійську). Нерідко й сама адміністрація влаштовує цікаві заходи. Так, наприклад, у «Бочці Меду» кожного тижня проводили чи то сеанси гри у «Мафію», чи просто вечори вільних ігор, коли посидіти у затишному приміщенні, граючи з друзями, можна було значно дешевше.
Проте зараз такі закладів стає все менше. Якщо на кінець 2013 року антикафе в Запоріжжі нараховувалося аж 7, то зараз лише 5, і це враховуючи, що на зміну закритим прийшли нові тайм-кафе. Багато із закладів дуже швидко припинили своє існування або переформатувались. Так, трохи менше року проіснувало найбільше антикафе «Зима проджект». Трохи довше протримався «Біліджин». Проблема майже завжди однакова — неприбутковість. Багато з цих закладів банально опинились у пастці: підіймаючи ціни за погодинне відвідування, клієнтів ставало все менше, тому ціни зростали ще більше. Та й не кожне кафе зуміло знайти свою аудиторію.
На сьогодні у Запоріжжі працюють такі антикафе:
- Old Rabbit
- Эклер
- Дирижабль
- Радуга
- CoolTime
Залишається сподіватись, що ці кафе не спіткає доля їх колег, і для вас завжди знайдеться місце, де можна затишно посидіти невеличкою компанією та весело провести час.
Автор: Микита Пасечний